Studimi i ri zbulon lidhjen mes diamanteve dhe tërmeteve

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Një studim i ri ka sugjeruar që prania e diamanteve thellë nën Tokë mund të shpjegojë pse ndodhin tërmete në thellësi të tilla.

Studimi pretendon se shkëmbinjtë super të nxehtë lëshojnë ujë që sjell dobësimin e shkëmbinjve përreth dhe ky fenomen shkakton tërmete.

Një shpjegim i mëparshëm, edhe pse pjesërisht i zbuluar pasi shkencëtarët nuk e dinin pse do të kishte ujë 300 km nën sipërfaqen e Tokës, sugjeroi që lëngu në mantel mund të dobësojë shkëmbinjtë përreth tij dhe të shkaktojë tërmete.

Disa tërmete në zonën e tranzicionit të mantelit janë nga më të fortët e regjistruar ndonjëherë, përcjell abcnews.al.

Advertisement

Një ekip studiuesish përfshirë Steven Shirey, gjeokimist në Institutin Carnegie për Shkencën, shqyrtuan se si uji mund të përshkojë pllakat tektonike në disa mënyra.

Studiuesit më pas zbuluan se, pasi disa shkëmbinj në pllaka të arrinin temperaturat mbi 580 ° C, ata ishin më pak në gjendje të mbanin ujë. Në teori, temperaturat e tilla do të arriheshin sa më afër që pllaka të lëvizte drejt bërthamës së Tokës. Ndërsa uji largohet nga shkëmbi, ai më pas do të prishte shkëmbinjtë e tjerë përreth tij, duke shkaktuar tërmete.

Sipas Shirey dhe ekipit të tij, uji i pasur me minerale i lëshuar nga shkëmbinjtë do të nxisë formimin e diamantit.

Studiuesit pretendojnë se duhen kërkime të mëtejshme për të kuptuar plotësisht mekanizmin e shkaktuar nga uji për tërmete të thella.

Advertisement
Share.

Comments are closed.

Copyright © 2021 Struga.info | Privacy policy