Inflacioni në nivelin më të lartë të 41 viteve të fundit në Britaninë e Madhe

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Inflacioni në nivelin më të lartë të 41 viteve të fundit në Britaninë e Madhe

Sipas të dhënave të publikuara sot, norma vjetore e inflacionit të konsumatorit në Britaninë e Madhe përgjatë muajit tetor arriti në nivelin më të lartë në 41 vitet e fundit, që është mbi pritshmëritë e tregut, kryesisht për shkak të rritjes së kostove të gazit dhe energjisë elektrike.

”Çmimi i konsumit është rritur me 11,1 për qind në bazë vjetore në tetor, nga një rritje prej 10,1 për qind në shtator”, sipas të dhënave të Zyrës për Statistikat Kombëtare (ONS).

Advertisement

Shifra ishte shumë mbi objektivin e Bankës së Anglisë prej 2,0 për qind dhe parashikimin e saj maksimal prej 10,9 për qind.

Advertisement

Çmimet e gazit dhe energjisë elektrike u rritën me 128,9 për qind, treguan të dhënat.

Advertisement

“Kontributi i dytë më i madh i rritjes që çoi në ndryshim erdhi nga rritja e çmimeve të ushqimeve, ndërsa transporti dha kontributin më të madh në rënien kompensuese”, thuhet në deklaratën e ONS-së.

Inflacioni bazë vjetor, duke përjashtuar energjinë, ushqimin, alkoolin dhe duhanin, u rrit në 6,5 për qind në tetor, përsëri në nivelin më të lartë historik.

Advertisement
Share.

Comments are closed.

Copyright © 2022 Struga.info | Privacy policy