NATO: 40 miliardë euro Ukrainës! Aleanca angazhohet edhe për stabilitetin në Ballkan

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Në mbylljen e ditës së dytë të samitit të NATO-s, udhëheqësit e aleancës  u zotuan që  t’i ofrojnë Ukrainës të paktën 40 miliardë euro ndihmë ushtarake.

“Nëpërmjet kontributeve proporcionale, aleatët synojnë të sigurojnë një financim bazë minimal prej 40 miliardë euro brenda vitit të ardhshëm dhe të sigurojnë nivele të qëndrueshme të asistencës për sigurinë për të mbizotëruar Ukrainën”, thuhet në deklaratën e NATO-s.

Aleanca shprehu shqetësimin e saj për intensifikimin e lidhjeve midis Kinës dhe Rusisë.

“Ambiciet dhe politikat shtrënguese të deklaruara të Republikës Popullore të Kinës vazhdojnë të sfidojnë interesat, sigurinë dhe vlerat tona. Thellimi i partneritetit strategjik midis Rusisë dhe Kinës dhe përpjekjet e tyre reciprokisht përforcuese për të dëmtuar dhe riformuar rendin ndërkombëtar të bazuar në rregulla, janë një shkak për shqetësim të thellë. Ne përballemi me kërcënime hibride, kibernetike, hapësinore dhe aktivitete të tjera keqdashëse nga aktorë shtetërorë dhe joshtetërorë”, thuhet në deklaratë.

Advertisement

Në deklaratën e përbashkët  të liderëve  një rëndësi e veçantë i është kushtuar  edhe sigurisë së Ballkanit Perëndimor

“Ne do të vazhdojmë të përmirësojmë dialogun tonë politik dhe bashkëpunimin praktik me Ballkanin Perëndimor për të mbështetur reformat, paqen dhe sigurinë rajonale dhe kundër ndikimit malinj, duke përfshirë dezinformimin, kërcënimet hibride dhe kibernetike, të paraqitura nga aktorët shtetërorë dhe joshtetërorë. Ne mbetemi të përkushtuar ndaj angazhimit të vazhdueshëm të NATO-s në Ballkanin Perëndimor, duke përfshirë edhe Forcën e Kosovës të udhëhequr nga NATO (KFOR)”, shprehet NATO.

Ministria e jashtme e Kinës  shprehu pakënaqësinë për interesin në rritje të aleancës  në Azi dhe kërkoi që NATO   të qëndrojë jashtë rajonit Azi-Paqësor dhe të mos nxisë konfrontim. Misioni i Pekinit në BE  tha se ky samit ishte i mbushur  me mentalitet të luftës së Ftohtë, provokime, gënjeshtra dhe nxitje konflikti./vizionplus.tv

Advertisement
Share.

Comments are closed.

Copyright © 2024 Struga.info | Privacy policy