51 kompani nga Maqedonia posedojnë shenjën ndërkombëtare “OAE”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Në Maqedoninë e Veriut gjithsej 51 kompani kanë shenjë ndërkombëtare “OAE” (operator i autorizuar ekonomik) për besim dhe harmonizim me legjislacionin. Shenjën e ndajnë organet doganore për subjekte biznesi të cilat përmbushin një numër të madh të kritereve të shënuara dhe të cilat, pastaj, duke e pasur shenjën “OAE” në tregun ndërkombëtar janë të njohura si të besueshme.

Sipas Sekretariatit të CEFTA-s, në Serbi shenjën “OAE” e kanë marrë 27 kompani, në Kosovë dhe Serbi nga 10, ndërsa në Mal të Zi katër.

Numri i ulur i kontrolleve, vonesat më të shkurta të kamionëve, transporti më i shpejtë dhe shpenzimet e ulura afariste, janë vetëm disa nga përfitimet e kompanive “OAE”.

“Përfitimet nga ky program janë të mëdha: përshpejtimi i procedurave doganore, ulja e shpenzimeve, kursimi i kohës, dhe një përfitim i rëndësishëm është njohja në terren, sepse do të thotë se është një partner tregu i besueshëm për shërbimin doganor. Në këtë drejtim, pjesëmarrja në zinxhirët e tregtisë ndërkombëtare shpesh kushtëzohet me marrjen e statusit të OAE. Ajo që është e rëndësishme është që kur të plotësohen kushtet që programi të njihet në nivel të rajonit të CEFTA-s, kompanitë mund të përdorin përfitimet që u sjell statusi në të gjitha palët e CEFTA-s. Duke thjeshtuar procedurat dhe duke respektuar rregullat, ne synojmë të lidhim sa më shumë tregun e CEFTA-s. Aplikimi i programit të operatorëve ekonomikë të autorizuar, si dhe njohja e tyre reciproke, është shumë domethënëse në procesin e përmbushjes së prioriteteve tona, që janë rajonale si dhe integrimi i ekonomive të CEFTA-s në tregun e përbashkët evropian. Për këtë arsye respektimi i standardeve të BE-së është kushti kryesor për njohjen e këtij programi në nivel CEFTA”, theksojnë nga Sekretariati.

Advertisement

Sekretariati shton edhe se zbatimi i kritereve për marrjen e statusit të operatorit të autorizuar ekonomik e bën tregtinë më të sigurt, më të shpejtë dhe më efikase, ndërsa rezultati përfundimtar është që produktet dhe shërbimet më shpejtë të mbërrijnë te konsumatorët.

 

51 kompani nga Maqedonia posedojnë shenjën ndërkombëtare “OAE” shkruan Telegrafi.

Advertisement
Share.

Comments are closed.

Copyright © 2022 Struga.info | Privacy policy