Bujar Osmani vizaton në dërrasën e zezë kuadrin e negociatave

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ministri i Punëve të Jashtme, Bujar Osmani, përmes një videoje që e ka shpërndarë në profilin e tij në Facebook në mënyrë të pazakontë dhe të gjallë, ka prezantuar kornizën e negociatave dhe mënyrën se si do të zhvillohet procesi i anëtarësimit në Bashkimin Evropian.

Për të mohuar spekulimet për përmbajtjen e tij, siç thekson Osmani në video, pjesët prej të cilave është i përbërë, ai i ka paraqitur përmes një skice të kornizës së negociatave, të cilën e ka vizatuar me shkumës në dërrasë të zezë. Osmani thekson se Traktati i Miqësisë me Bullgarinë, puna e Komisionit Historik dhe rishikimet nga neni 12 i të njëjtit traktat nuk mund të jenë pengesë për hapjen dhe mbylljen e kapitujve për negociatat me BE-në.

“Kuadri i negociatave përbëhet nga një pjesë e përgjithshme dhe një pjesë e veçantë. “Për pjesën e përgjithshme, dispozitat e përgjithshme, nuk ka asnjë raport apo votim nga shtetet anëtare që mund të paraqesin pengesë”, thotë Osmani.

Për pjesën e veçantë të kornizës së negociatave, pra 35 kapitujt, ekzistojnë standardet – për hapjen dhe mbylljen e kapitujve. Sipas Osmanit, ka raport dhe votim nga secili shtet anëtar i BE-së për përmbushjen e këtyre standardeve.

Advertisement

“Dispozitat janë të përfshira në tre udhërrëfyesit që do të përgatisim pas shqyrtimit – udhërrëfyes për sundimin e ligjit, për administratën publike dhe për institucionet demokratike. Në udhërrëfyesin për shtetin e së drejtës ka një përcaktim për një plan veprimi për minoritetet, i cili nuk i referohet ndonjë pakice specifike, por në përgjithësi për të gjitha, minoritetet etnike dhe joetnike”, sqaron ministri.

Ajo që është më e rëndësishme, thotë Osmani, është se në asnjërën nga këto standarde, tabela rrugore, gjegjësisht hapa në pjesën e veçantë të kornizës së negociatave, nuk ka asnjë referencë apo lidhje me Traktatin e Miqësisë me Bullgarinë dhe as me punën e Komisioni Historik, as rishikimet nga neni 12 i së njëjtës Marrëveshje.

“Përkundrazi, si Traktati i Miqësisë ashtu edhe rishikimet nga neni 12 i Traktatit, si dhe Marrëveshja me Greqinë, janë shënuar në pjesën e përgjithshme të kuadrit, pjesa për të cilën nuk hartohet asnjë raport nga Komisioni Evropian, as nuk i nënshtrohet votimit, apo miratimit nga Këshilli i BE-së, pra nga shtetet anëtare të Bashkimit. Kjo nuk do të thotë që ne nuk do të punojmë për zbatimin e tyre, sigurisht që e kemi marrë përsipër këtë detyrim dhe do ta bëjmë me mirëbesim, por ato nuk janë standarde për të cilat do të hartohet një raport ose do të votohet dhe për rrjedhojë ato nuk mund të jetë bazë për një pengesë të re në rrugën drejt BE-së”, sqaron Osmani.

Advertisement

Bujar Osmani vizaton në dërrasën e zezë kuadrin e negociatave shkruan Telegrafi.

Share.

Comments are closed.

Copyright © 2022 Struga.info | Privacy policy