Kovaçevski në Vjenë: Bashkëpunimi ekonomik dhe integrimi i vendeve është i rëndësishëm për rajonin dhe një forcë shtytëse drejt BE-së

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kryeministri i RMV-së Dimitar Kovaçevski sot në Forumin Ekonomik të Vjenës mori pjesë në panelin “Ndërtimi i bashkëpunimit ekonomik në kohë të vështira”.

Në fjalimin e tij, Kovaçevski foli për rëndësinë e integrimit të rajonit në BE nga pikëpamja ekonomike, e sigurisë dhe politike. Kovaçevski tha se BE nuk mund të ketë dy kufij, pasi nuk është e qëndrueshme.

“Aktualisht, BE-ja ka një kufi të jashtëm dhe një kufi të brendshëm që është pikërisht rreth vendeve të Ballkanit Perëndimor. Prandaj, integrimi duhet të bëhet si në atë politik ashtu edhe në atë ekonomik. Prandaj ne e mbështesim dhe kërkuam me vendosmëri planin nga presidenti i KE-së për rritjen e Ballkanit Perëndimor, sepse ai mbështetet dhe mbështetet në përfitimet e integrimit. Në dy vitet e fundit gjatë krizës, Maqedonia e Veriut ka arritur shumë gjëra relevante, veçanërisht në fushën e forcimit të marrëdhënieve me BE-në. Të gjitha këto i kemi përmirësuar me anëtarësimin në NATO”, theksoi kryeministri Kovaçevski.

Duke folur për iniciativat rajonale të vendeve të rajonit, si Procesi i Berlinit dhe Ballkani i Hapur, kryeministri Kovaçevski theksoi rëndësinë që avancimi i bashkëpunimit ekonomik të sjellë përfitime për qytetarët e të gjitha vendeve.

Advertisement

“Pas iniciativës me Serbinë dhe Shqipërinë, tregtia mes tre vendeve u rrit me 25%. Tregtia e Maqedonisë së Veriut me Serbinë u rrit me 50%, dhe me Shqipërinë me 40%. Dhe turizmi lulëzoi sepse qytetarët gjetën mundësi të vizitojnë vendet e rajonit, e gjithë kjo shkon paralelisht me marrëdhënie të mira politike, pa marrëdhënie të mira politike, sigurisht që nuk mund të ketë integrim ekonomik”, tha Kovaçevski.

Kryeministri theksoi se Maqedonia e Veriut është vendi i parë në rajonin e Ballkanit Perëndimor që miraton Strategjinë për zhvillimin e sektorit të energjisë në vitin 2019, bazuar në shtyllat e Marrëveshjes së Gjelbër të BE-së.

Kovaçevski në Vjenë: Bashkëpunimi ekonomik dhe integrimi i vendeve është i rëndësishëm për rajonin dhe një forcë shtytëse drejt BE-së shkruan Telegrafi.

Advertisement
Share.

Comments are closed.

Copyright © 2022 Struga.info | Privacy policy