Bëni Like Struga.info në Facebook


Nikoloski: Bullgaria kërkon të mohojmë historinë e Maqedonisë

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nënkryetari i partisë opozitare OBRM-PDUKM, njëherazi edhe deputet nga radhët e kësaj partie, Aleksandar Nikoloski përmes një komunikate për media ka shprehur revoltën e tij ndaj kërkesave bullgare, të cilat sipas tij kërkojnë mohimin e historisë së Maqedonisë.

“Dëshiroj të mbështes raportin që u prezantua sot dhe mendoj se këto sfida janë ende përpara. Siç mund ta dini, ekzistonte një komunitet i madh hebre në Shkup, si dhe në Maqedoni në tërësi, por fatkeqësisht gjatë Luftës së Dytë Botërore, kryesisht, shumica e njerëzve që jetonin në Shkup në të vërtetë mbi 90% u deportuan në Treblinka në atë kohë, në kampet e vdekjes, dhe tani ka një komunitet të vogël. Por ne kemi ndërtuar një muze të Holokaustit, një nga të paktët në Evropë, pikërisht në qendër të qytetit ku duam të përkujtojmë viktimat. Një gjë tjetër dua ta lidh me këtë, por edhe me të tashmen. Të gjithë e dimë se Maqedonia ka një problem të madh me Bullgarinë për fillimin e negociatave për anëtarësim në Bashkimin Evropian. Një nga çështjet kyçe me të cilat përballemi lidhet me historinë, por edhe me mohimin e shtetit bullgar gjatë Luftës së Dytë Botërore, ishin ata që pushtuan Maqedoninë e sotme. Ishin ata që për fat të keq organizuan këtë dëbim të komunitetit hebre dhe ishin ata që i dërguan në Treblinka. Ajo që ne kërkojmë prej tyre është ta shënojnë dhe të pranojnë se ka ndodhur. Fatkeqësisht, ajo që po shohim është një mohim i plotë dhe përdorimi i forcës së anëtarësimit në Bashkimin Evropian nuk na detyron të ndryshojmë historinë në atë mënyrë që të hapim negociatat e anëtarësimit. Besoni apo jo, ajo që kërkohet prej nesh është të ndryshojmë historinë, të ndryshojmë identitetin e vendit, të kombit, madje të negociojmë gjuhën, vetëm për të nisur negociatat e anëtarësimit me Bashkimin Evropian, duke përdorur anëtarësimin e tyre në Bashkimin Evropian për të rishkruar më shumë historinë, do të thosha me mirësjellje për to, por një mënyrë krejtësisht e rreme, që nuk është e vërtetë dhe është kundër historisë dhe është kundër asaj që ndodhi gjatë Luftës së Dytë Botërore”, tha Nikoloski.

Ai thekson se Bullgaria nuk duhet të merr përkrahje nga BE lidhur me këtë çështje por duhet të pajtohet me vërtetësinë e historisë së Maqedonisë.

“Do të doja të kërkoja këtu në Strasburg! I kërkoj Bullgarisë të ndryshojë sjelljen e saj dhe të lejojë hapje të negociatave të anëtarësimit dhe të përballen me realitetin, të përballen me problemin e tyre historik, por edhe të ballafaqohen me historinë ashtu siç është dhe të përballen që ekziston një komb që ekziston deri në kufirin e tyre që quhet komb maqedonas dhe një shtet që ka emrin Maqedoni”, potencoi Nikoloski.

Advertisement

Sipas tij, vetëm duke pranuar vlerat e përbashkëta mund të përparojnë të dy shtetet.

Nikoloski: Bullgaria kërkon të mohojmë historinë e Maqedonisë shkruan Telegrafi.

Share.

Comments are closed.

Copyright © 2022 Struga.info | Privacy policy