EZONE/ Kreditë me probleme, plan B për të shpëtuar nga kriza

Pinterest LinkedIn Tumblr +
EZONE/ Kreditë me probleme, plan B për të shpëtuar nga kriza

Viti aktual mbart sfidën e rritjes së kredive të këqija, për shkak të krizës së inflacionit që ka nisur që nga viti i kaluar dhe po vijon edhe në këtë fillim viti.

 

Muaji janar shënoi një rritje të lehtë të këtij treguesi me 0.1 % duke arritur në 5.1% të totalit, një nivel ky i cili aktualisht konsideorhet i ulët.

 

Advertisement

Por Banka e Shqipërisë po vijon me normalizimin e politikës monetare, duke i bërë kreditë edhe më të shtrenjta, çka rrit riskun e kredive me probleme në muajt në vijim.

 

Spiro Brumbulli nga Shoqata e Bankave thotë se cili është plani B në rast të përkeqësimit të këtij treguesi.

 

Advertisement

“Rrisku kryesorë për këtë vit është pikërisht rritja e kredive me problem, për shkak të rritjeve të kostove. Ne nuk presim ndonjë përkeqësim të dukshëm, por gjithmonë ka një plan B në rast se do të kemi një situatë të tillë. Plani B ka të bëjë me ristrukturimin e kredive, një nisëm që u zbatua dhe në pandemic, e cila mund të gjejë zbatim edhe këtë vit, në varësi të ecurisë së situatës”, u shpreh në E-ZONE z.Brumbulli

 

Sa i përket vendimit për të rritur më tej normën e interesit të lekut, z.Brumbulli thotë se ishte e prtishme një vendimarrje e tillë.

 

Advertisement

“Tashmë gjithnjë e më shumë efektet e një inflacioni të importuar po zbehen. Tashmë kemi faktorë të brendshëm që po ndikojnë në inflacion, siç janë tregu i punës dhe rritja e pagave. Është efekt zinxhir që kur flasim për rritje pagash si për atë minimale dhe për atë mesatare ato shoqërohen me inflacion, tregues ky i cili nuk po shfaq tendeca rënëse ende domethënëse”, sqaroi Brumbulli.

Share.

Comments are closed.

Copyright © 2022 Struga.info | Privacy policy