Shqipëria del në tregjet ndërkombëtare për të emetuar një tjetër eurobond/ Ministri Mete jep detajet

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Shqipëria del në tregjet ndërkombëtare për të emetuar një tjetër eurobond/ Ministri Mete jep detajet

Shqipëria mund të dalë përsëri në tregjet ndërkombëtare për të emetuar një tjetër eurobond në vitin 2024, për të financuar borxhin publik të vendit.

 

Kjo gjë është bërë e ditur nga ministri i Ekonomisë Ervin Meta, i cili deklaroi se rritja e normave të interesit mund të ndikojë në shlyerjen e borxhit pasi rrit kostot, për këtë arsye në buxhet është caktuar edhe fondi i kontigjencës.

 

Advertisement

Gjatë fjalës së tij në Komisionin e Ekonomisë, Mete theksoi se në projektbuxhet është parashikuar marrja e huasë edhe në tregun e brendshëm.

 

“Nuk përjashtohet mundësia gjithashtu e avancimit gjatë vitit 2024 të daljes me Eurobond në tregjet ndërkombëtare, e cila është parashikuar të realizohet në vitin 2025, kjo për arsye të minimizimit të riskut të ri financimit të vitit 2025.

 

Advertisement

 Në buxhetin e vitit 2024 janë parashikuar rreth 60.9 miliardë Lekë shpenzime për interesa të borxhit të brendshëm dhe të jashtëm dhe 5.3 miliardë Lekë kontigjencë, për të përballuar rritjen e shërbimit të borxhit që mund të burojë nga rritja e normave të interesit apo edhe prej luhatjes së kursit të këmbimit.

 

 Sa i takon financimit neto të vitit 2024, në skenarin bazë, nevoja për financim neto nëpërmjet huamarrjes është rreth 34.5 miliardë lekë”, tha ministri Mete.

Advertisement
Share.

Comments are closed.

Copyright © 2022 Struga.info | Privacy policy