Shtohen sëmundjet tumorale, mjekët apelojnë: Mos neglizhoni aktivitetin fizik

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Shtohen sëmundjet tumorale, mjekët apelojnë: Mos neglizhoni aktivitetin fizik

Sëmundjet tumorale në vendin tonë po pësojnë vetëm rritje. Në raportin e Institutit të Shëndetit Publik për kancerin e zorrës së trashë apo kanceri kolorektal siç njihet ndryshe, thuhet se në 10 vitet e fundit numri më i lartë është hasur në vitin 2017 me 430 raste dhe në vitin 2021 me 492 raste.

 

Mjekët vlerësojnë si faktor kryesor risku për kancerin e zorrës së trashë, dietën ushqimore.

 

Advertisement

HYSNI DEDE

GASTROHEPATOLOG

“Jeta e vrullshme, të ushqyerit me produkte jo të shëndetshme si: fast&food, mish i kuq apo ushqimet e yndyrshme janë faktorë tipik.”

 

Advertisement

Edhe vdekjet nga ky lloj kanceri, ashtu si rastet, kanë ardhur në rritje. Sipas ISHP në krahasim me vitin 2015, gjatë vitit 2021 vdekshmëria u rrit me 14%.

 

HYSNI DEDE

GASTROHEPATOLOG

Advertisement

“Ka një lloj frike nga ana e pacientëve për tu drejtuar tek mjeku edhe kur dyshojnë dhe i neglizhojnë, duke menduar se janë të përkohshme dhe do të kalojnë.”

 

Sipas ekspertëve tashmë ky kancer nuk po kërcënon më vetëm personat mbi 50 vjeç.

 

Advertisement

HYSNI DEDE

GASTROHEPATOLOG

 

“Vitet e fundit është parë një trend i uljes së moshës, tani po e shohim shfaqjen e kancerit të zorrës së trashë edhe tek 40-vjetarët. Prandaj apeli është të behën depistime të vazhdueshme.”

Advertisement

 

Studime tregojnë se risku i këtij kanceri mund të ulet përmes shtimit të aktivitetit fizik, uljes së peshës trupore, uljes së konsumit të alkoolit dhe lënies së duhanit.

Share.

Comments are closed.

Copyright © 2022 Struga.info | Privacy policy