Syri artificial që “sheh” si njeriu, mund të transformoj robotët

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Shkencëtarët kanë zhvilluar një sy artificial që mund të sigurojë vizion për robotët humanoidë, apo edhe të funksionojë si një sy bionik për njerëzit me shikim të dëmtuar në të ardhmen, transmeton lajmi.net.

Studiuesit nga Universiteti i Shkencave dhe Teknologjisë në Hong Kong ndërtuan Syrin Elektrokimik, të quajtur EK-Eye që të ngjajnë me madhësinë dhe formën e një syri biologjik, por me një potencial shumë më të madh, shkruan Independent. Gjatë provave, kompjuteri ishte në gjendje të njohë shkronjat ‘E’, ‘Unë’ dhe ‘Y’ kur u projektuan në lente.

Syri artificial mund të lidhet në teori me një nerv optik për të transmetuar informacionin në një tru të njeriut, thanë studiuesit, ndërsa gjithashtu përmirësojnë sytë me bazë kamerën që përdoren aktualisht në robotë.

Sidoqoftë, studiuesit thanë që zhvillimi i mëtutjeshëm mund të lejojë që syri artificial të ketë një zgjidhje edhe më të mirë se sytë e njeriut.

Advertisement

Deri në 10 herë më shumë nanowira sesa fotoreceptorët biologjikë mund të përdoren potencialisht, duke lejuar që syri artificial të bëjë dallimin midis dritës vizuale dhe rrezatimit infra të kuqe.

Kjo do t’i lejonte një përdoruesi njerëzor të syrit bionik të shohë objekte më të vogla dhe distanca të mëtejshme, ndërsa gjithashtu të fitojë aftësi për shikimin e natës. /Lajmi.net/

Share.

Comments are closed.

Copyright © 2021 Struga.info | Privacy policy