​Përdorimi i insulinës për herë të parë në trajtimin e diabetit në njerëz

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Para vitit 1922, personat me diabet të tipit 1 nuk jetonin më shumë se 1 deri 2 vjet.

Edhe pse nuk kuron diabetin, insulina është një nga zbulimet më të mëdha në mjekësi, e cilësuar si mrekulli – njerëzit me diabet në gjendje të rëndë, me vetëm pak ditë për të jetuar, falë insulinës, shpëtuan dhe u kthyen në jetë normale.

Insulina u zhvillua në laboratorin e universitetit të Torontos. Katër mjekë e laborantë u morën me këtë punë, por në vitin 1923 vetëm dy mjekët u nderuan me çmimin Nobel për mjekësi; dhe mjekët, personalisht, vendosën ta ndanin shpërblimin Nobel me dy laborantët e tyre.

​Përdorimi i insulinës për herë të parë në trajtimin e diabetit në njerëz shkruan Lajmi.net.

Advertisement
Share.

Comments are closed.

Copyright © 2021 Struga.info | Privacy policy