A është e vërtetë që Ajnshtajni ishte keq në shkollë?

Pinterest LinkedIn Tumblr +
A është e vërtetë që Ajnshtajni ishte keq në shkollë?

Albert Einstein (Ulm, 14 Mars 1879 – Pinceton, 18 Prill 1955), gjeniu i teorisë së relativitetit, shkencëtari gjerman, i cili në vitin 1921 mori Çmimin Nobel për fizikë, ishte disleksik si fëmijë dhe kishte pak kujtesë.

Për këtë arsye, ai mësoi të lexonte vetëm në moshën 9-vjeçare dhe, për më tepër, ai nuk mund t’i duronte rregullat e shkollës dhe shpesh kundërshtonte mësuesit. Një “defekt” që në moshën 15 vjeç i kushtoi dëbimin nga gjimnazi Luitpold në Mynih dhe në këët mënyrë edhe humbjen e diplomës.

Matematika dhe fizika- Sidoqoftë, ai kishte treguar një predispozitë të madhe për matematikën dhe fizikën, dhe pasi nuk i përshtatej mjedisit militarist të Gjermanisë, ai hoqi dorë nga shtetësia gjermane dhe synoi të studionte Zvicrën.

Këtu ai u përgatit për pranimin në Politeknikun prestigjioz të Zyrihut, por, duke mos pasur as diplomën dhe as moshën minimale të kërkuar, ai dështoi në provimet pranuese pavarësisht notave brilante të marra në lëndët e tij të preferuara: matematikë dhe fizikë. Përveç kësaj, ai kishte boshllëqe në frëngjisht, e cila ishte gjuha e provimit.

Advertisement

Më pas ai u diplomua në gjimnazin Aarau, me nota të shkëlqyera. Në Zvicër, sistemi i notave varionte nga 1 në 6, ku 6 ishte nota më e mirë, 4 kaluese dhe 1 më e ulëta. Albert atë vit mori 6 në algjebër, gjeometri dhe fizikë. Ai më në fund mori diplomën e tij në 1896 dhe ishte në gjendje të kthehej në Politeknikun e Zyrihut, ku në moshën 21-vjeçare u diplomua në matematikë dhe fizikë. Më pas, dështimi për të kaluar testin e parë të përzgjedhjes dhe ato 6, 4 dhe 3, të keqinterpretuara nga ata që nuk ishin të njohur me sistemin e vlerësimit zviceran, krijuan legjendën urbane që Albert Einstein bëri ishte keq në shkollë. Të gjitha të rreme, natyrisht.

Më 1 tetor 1940, Albert Einstein mori certifikatën e shtetësisë amerikane

Teoria e relativitetit – Siç e dimë, megjithatë, Ajnshtajni është shkencëtari që bëri revolucion në shkencën e shekullit të njëzetë: në vitin 1905 ai formuloi teorinë e veçantë të relativitetit, e cila zgjidh kontradiktat midis relativitetit të Galileo dhe elektromagnetizmit. Dhe dhjetë vjet më vonë, në 1915, ekuacioni i fushës së Ajnshtajnit – zemra e teorisë së relativitetit të përgjithshëm që paraqiti fizikani gjerman në vitin 1916 – zgjidhi konfliktin midis relativitetit special dhe teorisë së gravitetit të Njutonit. Kështu lindi një fizikë e re dhe një mënyrë e re e shikimit të universit.

Share.

Comments are closed.

Copyright © 2021 Struga.info | Privacy policy