Erdogan tërheq Turqinë nga një marrëveshje ndërkombëtare kundër dhunës ndaj grave

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Presidenti i Turqisë, Recep Tayyip Erdogan e tërhoqi vendin nga një marrëveshje ndërkombëtare për mbrojtjen e grave, sipas një njoftimi zyrtar, duke u bërë objekt kritikash nga ata që thanë se marrëveshja është e nevojshme për të trajtuar dhunën në familje që është në rritje.

Marrëveshja e Këshillit të Evropës, e quajtur Konventa e Stambollit, parashikon parandalimin, ndjekjen penalisht dhe eleminimin e dhunës në familje si dhe forcimin e barazisë gjinore. Turqia e nënshkroi atë në vitin 2011 por vitet e fundit numri i grave të vrara në vend është rritur.

Qeveria nuk ka dhënë asnjë arsye për këtë vendim. Por zyrtarët e lartë thanë se të drejtat e grave do të mbrohen me anë të ligjit të vendit se sa me sajesat nga jashtë.

Konventa e Stambollit e kishte përçarë Partinë AKP në pushtet të zotit Erdogan dhe madje edhe familjen e tij. Vitin e kaluar, zyrtarët thanë se qeveria po mendonte të tërhiqej nga konventa në klimën e mosmarrëveshjeve se si të frenohej dhuna në rritje ndaj grave.

Advertisement

Marija Pejcinovic Buric, sekretare e përgjithshme e Këshillit të Evropës prej 47 vendesh, e quajti vendimin e Turqisë “demoralizues” duke pasur parasysh dhunën me të cilën përballen gratë dhe vajzat.

Politikanët e opozitës thanë se zoti Erdogan me ligj nuk mund të veprojë pa pëlqimin e parlamentit. Por shumë konservatorë në Turqi dhe në partinë e tij islamiste AKP, thonë se konventa minon strukturat familjare, duke inkurajuar dhunën.

Disa janë gjithashtu armiqësorë ndaj parimit të Konventës së Stambollit për barazinë gjinore dhe e shohin atë si përkrahje të homoseksualitetit./ VOA

Advertisement
Share.

Comments are closed.

Copyright © 2021 Struga.info | Privacy policy