Krijohet një çamçakëz eksperimental që redukton Covid-19 në pështymë

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Krijohet një çamçakëz eksperimental që redukton Covid-19 në pështymë

Një çamçakëz eksperimental që përmban një proteinë “kurth” për grimcat e koronavirusit mund të kufizojë sasinë e virusit në pështymë dhe të ndihmojë në frenimin e transmetimit kur njerëzit e infektuar flasin, marrin frymë ose kolliten, sipas studiuesve.

Çamçakëzi përmban kopje të proteinës ACE2 që gjendet në sipërfaqet e qelizave, të cilat virusi i përdor si një portë për të depërtuar në qeliza dhe për t’i infektuar ato. Në eksperimentet duke përdorur mostra të pështymës dhe shtupës nga individë të infektuar, grimcat e virusit u ngjitën në “receptorët” ACE2 në çamçakëz.

Si rezultat, ngarkesa virale në mostra ra me më shumë se 95%, raportoi ekipi hulumtues për Terapinë Molekulare nga Universiteti i Pensilvanisë.

Çamçakëzi ka një ndjenjë dhe shije si çamçakëzi i zakonshëm, mund të ruhet për vite në temperatura normale dhe përtypja e tij nuk dëmton mukozën e gojës thonë studiuesit. Përdorimi i çamçakëzit për të reduktuar ngarkesat virale në pështymë, do të shtonte përfitimin e vaksinave dhe do të ishte veçanërisht i dobishëm në vendet ku vaksinat nuk janë ende të disponueshme ose të përballueshme.(Reuters, “Si”)

Advertisement
Share.

Comments are closed.

Copyright © 2021 Struga.info | Privacy policy