Papa Françesku: I takon politikës të krijojë kushte për përdorim të frytshëm të AI

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Papa Françesku: I takon politikës të krijojë kushte për përdorim të frytshëm të AI

Papa Françesku në fjalimin e mbajtur në G7 se në mënyrë që programet e inteligjencës artificiale të jenë mjete për ndërtimin e mirësisë dhe një të nesërme më të mirë, ato duhet të jenë gjithmonë të orientuara drejt së mirës së çdo qenieje njerëzore. Gjithashtu  Papa u shpreh se i takon politikës të krijojë kushte për përdorim të frytshëm të AI.

 “Vendimi etik, në fakt, është ai që merr parasysh jo vetëm rezultatet e një veprimi, por edhe vlerat në fjalë dhe detyrat që rrjedhin nga këto vlera. Kjo është arsyeja pse unë mirëprita nënshkrimin në Romë, në vitin 2020, të Thirrjes së Romës për Etikën e AI dhe mbështetjen e saj për atë formë të moderimit etik të algoritmeve dhe programeve të inteligjencës artificiale që unë i quajta algorithmikë ”, shpjegoi ai.

“I takon të gjithëve të përdorin mirë” inteligjencën artificiale dhe i takon politikës të krijojë kushtet që një përdorim i tillë i mirë të jetë i mundur dhe frytdhënës”, shtoi Papa.


Papa donte të përsëriste me këtë rast se “përballë kaq shumë formave të vogla të politikës që synojnë interesa imediate, madhështia politike tregohet kur, në momente të vështira, veprohet mbi bazën e parimeve të mëdha dhe të menduarit afatgjatë. e mira e përbashkët . Pushteti politik e ka shumë të vështirë ta përshtasë këtë detyrë në një projekt kombëtar dhe aq më tepër në një projekt të përbashkët për njerëzimin e sotëm dhe të ardhshëm”. 

Advertisement


Duke kujtuar rëndësinë e një “politikë të shëndoshë për të parë të ardhmen tonë me shpresë dhe besim”, Papa, theksoi se “shoqëria botërore ka mangësi serioze strukturore që nuk mund të zgjidhen me arna ose zgjidhje thjesht me shpejtësi të rastësishme. . Ka gjëra që duhen ndryshuar me rivendosje themelore dhe transformime të mëdha. Vetëm një politikë e shëndoshë mund ta udhëheqë atë, duke përfshirë sektorët më të ndryshëm dhe njohuritë më të ndryshme. Në këtë mënyrë, një ekonomi e integruar në një projekt politik, social, kulturor dhe popullor që synon të mirën e përbashkët mund t’i hapë rrugën mundësive të ndryshme, të cilat nuk nënkuptojnë ndalimin e krijimtarisë njerëzore dhe ëndrrën e tij për përparim, por kanalizimin e kësaj energjie në një mënyrë të re.”

 

“Inteligjenca artificiale mund të lejojë një demokratizim të aksesit në njohuri, përparimin eksponencial të kërkimit shkencor, mundësinë e delegimit të punës së mundimshme te makinat, por, në të njëjtën kohë, mund të sillte me vete një padrejtësi më të madhe midis kombeve të përparuara dhe kombeve në zhvillim, midis klasave shoqërore dominuese dhe klasave shoqërore të shtypura, duke rrezikuar kështu mundësinë e një kulture të takimit në dobi të një kulture të hedhur”. Papa Françesku e tha këtë në G7.

Deklaratën e Papës e ka “përkrahur” edhe Meloni, e cila shprehet se fjalët ë tiuj janë frymëzim për të gjithë.

Advertisement

“Faleminderit shumë që pranuat ftesën tonë, faleminderit për herë të parë si një papë në G7, faleminderit për fjalët tuaja që janë qartësisht një burim frymëzimi për secilin prej nesh“,  tha kryeministrja Giorgia Meloni pas fjalimit të Papa Françeskut në seancën e G7 kushtuar inteligjencës artificiale, energjisë, Afrikës dhe Mesdheut.  /vizionplus.tv

 

Share.

Comments are closed.

Copyright © 2024 Struga.info | Privacy policy