Qelizat T, shpresë për trajtim të shpejtë të Covid-19

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Në mes shumë medikamentesh të tjera shkencëtarët në Mbretërinë e Bashkuar kanë filluar të testojnë një trajtim të ri për të cilin shpresohet që mund të kundërshtojë efektet e Covid-19 tek pacientët që kanë gjendje të rëndë shëndetësore. Është zbuluar se substancat me formën më të rëndë të sëmundjes ka një numër jashtëzakonisht të ulët të një qelize imune të quajtur qeliza T.

Qelizat T pastrojnë infeksionin nga trupi. Testi klinik do të vlerësojë nëse një ilaç i quajtur interleukin 7, i njohur për të rritur numrin e qelizave T, mund të ndihmojë shërimin e pacientëve.

Ai përfshin shkencëtarë nga Instituti Francis Crick, Kolegji King’s në Londër dhe Spitali Guy dhe St Thomas. Ata kanë vëzhguar qelizat imune në gjakun e 60 pacientëve me Covid-19 dhe gjetën një përplasje të dukshme në numrin e qelizave T.

Adrian Hayday nga Instituti Crick tha se ishte një “surprizë e madhe” kur shikonin se çfarë po ndodhte me qelizat imune.

Advertisement

“Ata po përpiqen të na mbrojnë, por virusi duket se po bën diçka ndryshe nga medikamentet e tjera, sepse numri i tyre ka rënë në mënyrë dramatike. Në një pikë gjaku mikrolitre (0.001ml), të rriturit normalë të shëndetshëm kanë midis 2,000 dhe 4,000 qelizave T, që quhen edhe limfocitet T.

Pacientët e prekur nga Covid-19 që skuadra i testoi kishin 200-1.200. Studiuesit thonë se këto gjetje hapin rrugën që ata të zhvillojnë një “test gjurmësh të gishtërinjve” për të kontrolluar nivelet e qelizave T në gjak, të cilat mund të japin indikacione të hershme se kush mund të vazhdojë për të zhvilluar sëmundje më të rënda.

Por gjithashtu tregon mundësinë që një trajtim specifik të ulë qelizat imune. Manu Shankar-Hari, një këshilltar i kujdesit kritik në Spitalin Guy dhe St Thomas tha se rreth 70% e pacientëve që ai sheh në kujdesin intensiv me Covid-19 kanë 400-800 limfocite për mikrolitre.

“Kur ata fillojnë të shërohen, niveli i tyre i limfociteve gjithashtu fillon të kthehet përsëri,” shtoi ai.

Advertisement

Interleukin 7 është testuar tashmë në një grup të vogël të pacientëve me sepse është vërtetuar se rrit në mënyrë të sigurt prodhimin e këtyre qelizave specifike. Në këtë gjykim, do t’u jepet pacientëve me një numër të ulët të limfociteve të cilët kanë qenë, në kujdes intensiv për më shumë se tre ditë.

“Ne shpresojmë që kur të rrisim numrin e qelizave infeksionet virale pastrohen. Si një mjek i kujdesit kritik, unë kujdesem që pacientët janë jashtëzakonisht të papëlqyeshëm dhe përveç kujdesit mbështetës, nuk kemi ndonjë trajtim të drejtpërdrejtë aktiv kundër sëmundjes” tha Shankar-Hari.

Ky hulumtim ka siguruar gjithashtu një pasqyrë në mënyrat specifike me të cilat kjo sëmundje bashkëvepron me sistemin imunitar, për të cilin Hayday thotë se do të jetë jetik pasi shkencëtarët në të gjithë botën kërkojnë informacion klinikisht të vlefshëm.

“Virusi që ka shkaktuar këtë emergjencë është i ndryshueshëm. Ishte diçka e paparë Arsyeja e saktë për këtë ndërprerje çelës në veprat e sistemit T-cell nuk është aspak e qartë për ne. Ky virus është me të vërtetë duke bërë diçka të veçantë dhe duhet të zhvillohen më shumë hulumtime,” shtoi ai.

Advertisement

BBC

Share.

Comments are closed.

Copyright © 2021 Struga.info | Privacy policy