Universiteti i Oksfordit gati për fazën II / III të vaksinës kundër Covid-19

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Studimi që po zhvillohet nga Universiteti i Oksfordit për të gjetur vaksinën kundër koronavirusit është gati të futet në fazën e tij të ardhshme, që është fillimi i testimeve tek njerëzit ku do të përfshihen 10.260 pjesëmarrës, shkruan University of Oxford.

Ekipi hulumtues i Universitetit të Oksfordit është në partneritet me kompaninë globale biofarmike AstraZeneca me bazë në Mbretërinë e Bashkuar për të zhvilluar dhe prodhuar vaksinën e mundshme kundër Covid-19 në një shkallë të gjerë.

Ajo përfundoi fazën e parë të gjykimit, me më shumë se 1.000 imunizime, thuhet në deklaratë.

Tani faza e dytë do të zgjerojë gamën e moshës së pjesëmarrësve që do të injektohen me vaksinën e provës, ku do të përfshihen të vjetrit dhe fëmijët.

Advertisement

Faza e tretë do të vlerësojë se si vaksina funksionon tek një numër i madh njerëzish mbi moshën 18 vjeç. Profesori Andrew Pollard, kreu i Grupit të Vaksinave në Oksford, tha se studimet “po përparojnë shumë mirë”, dhe tha se në fazat e ardhshme “do të testojnë nëse ata mund të sigurojnë mbrojtjen e popullatës së gjerë”, raporton abcnews.al

AstraZeneca njoftoi për një marrëveshje për të paktën 400 milion doza të vaksinës së mundshme. Sipas një deklarate nga AstraZeneca, kompania mori mbi “1 miliard dollarë nga Autoriteti i Kërkimit dhe Zhvillimit të Avancuar Biomjekësor i SH.B.A.-së (BARDA) për zhvillimin, prodhimin dhe shpërndarjen e vaksinës, duke filluar nga vjeshta”.

Mene Pangalos, Nënkryetari Ekzekutiv, BioPhaceuts R&D, AstraZeneca tha: ‘Ne jemi kaq krenarë që bashkëpunojmë me Universitetin e Oksfordit për të përshpejtuar zhvillimin dhe globalizimin e kësaj vaksine të re të mundshme kundër infeksionit COVID-19.

Shpejtësia me të cilën kjo vaksinë e re ka përparuar në studime klinike është dëshmi e hulumtimit shkencor të Oksfordit. Ne do të bëjmë gjithçka për t’u angazhuar me qeveritë, organizatat shumëpalëshe dhe partnerët në të gjithë botën për të rritur prodhimin dhe shpërndarjen dhe për të siguruar shpërndarje të shpejtë, të drejtë dhe të barabartë të një vaksine globalisht të arritshme, raporton abcnews.al

Advertisement

Si do të funksionojë prova?

Fokusi kryesor i studimit është të zbulohet nëse kjo vaksinë do të funksionojë kundër COVID-19, nëse nuk do të shkaktojë efekte anësore. Doza e përdorur në prova u zgjodh bazuar në përvojat e mëparshme me vaksinat e tjera të bazuara në ChAdOx1.

Pjesëmarrësit e studimit nuk do të dinë nëse e kanë marrë vaksinën ChAdOx1 nCoV-19 deri në përfundim të provës, raportona abcnews.al

Po pas vaksinimit?

Advertisement

Disa pjesëmarrës do të kenë një ditar E-të për të regjistruar ndonjë simptomë të mundshme për 7 ditë pas marrjes së vaksinës dhe nëse ndjehen jo mirë për 3 javët në vijim. Ekziston gjithashtu një studim javor që pjesëmarrësve do t’u kërkohet të kryejnë çdo ekspozim ndaj COVID-19.

Pas vaksinimit, pjesëmarrësit do të marrin pjesë në një seri vizitash të shkurtra. Gjatë këtyre vizitave, ekipi do të kontrollojë vëzhgimet e pjesëmarrësve, do të marrë një mostër gjaku dhe do të rishikojë ditarin dhe pyetësorin e plotësuar. Këto mostra gjaku do të përdoren për të vlerësuar reagimin imunitar ndaj vaksinës.

Kur do të jenë në dispozicion rezultatet?

Për të vlerësuar nëse vaksina funksionon, statistikët në ekipin e Oxfordit do të krahasojnë numrin e infeksioneve në grupin e kontrollit me numrin e infeksioneve në grupin e vaksinuar,raporton abcnews.al

Advertisement

Për këtë qëllim, është e nevojshme që një numër i vogël i pjesëmarrësve në studim të zhvillojnë COVID-19.

Sa shpejt do të arrihet në numrat e kërkuar, kjo do të varet nga nivelet e transmetimit të virusit në komunitet. Nëse transmetimi mbetet i lartë, ata do të mund të marrim të dhëna të mjaftueshme brenda dy muajve për të parë nëse vaksina funksionon, por nëse nivelet e transmetimit bien, kjo mund të zgjasë deri në 6 muaj.

Po sikur të mos funksionojë?

Një pjesë e konsiderueshme e vaksinave që testohen në provat klinike nuk funksionojnë. Nëse nuk është në gjendje të vërtetohet se vaksina është mbrojtëse kundër virusit, do të rishikohet ecuria, do të ekzaminohen qasje alternative, të tilla si përdorimi i ndryshëm i dozave.

Advertisement
Share.

Comments are closed.

Copyright © 2021 Struga.info | Privacy policy