Citsonkov: Në muajt shtator-tetor rritet konsumi i energjisë elektrike, Qeveria e Maqedonisë le të ndërmerr masa për krizën energjetike

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Qytetarët duhet të kursejnë, shteti i Maqedonisë të drejtojë ndihmën për kompanitë që të mos falimentojnë dhe të gjitha paratë e buxhetit të drejtohen për blerjen e energjisë elektrike, sepse nuk ka kohë dhe as kapacitet për të prodhuar energji elektrike të lirë.

Masat e shpallura nga kryeministri për përballimin e krizës energjetike janë të mira në letër, por të vështira për t’u zbatuar.

Profesori universitar Risto Citsonkov shpjegoi për Tv Telma se na pret një dimër i vështirë për shkak të dështimeve dhjetëvjeçare në sektorin e energjisë.

“Rritja 25 përqind e prodhimit të energjisë elektrike në REC Manastir përmes punësimit të njësisë së tretë nuk është ide e re por praktikë e dëshmuar. Por si mund të jemi të sigurt se REK Manastir do të durojë të punojë në maksimum nëse deri më tani nuk janë bërë kontrolle dhe ndërrime të pjesëve të vjetruara”, pyet Citsinkov.

Advertisement

Sipas tij, qeveria nuk duhet të humbasë kohë dhe të inicojë menjëherë vendimet parlamentare për buxhetin dhe shpalljen e situatave krize, duke qenë se nga shtatori në tetor konsumi i energjisë elektrike rritet në mënyrë drastike.

“Qeveria ka ende kohë për të motivuar qytetarët që të instalojnë termocentrale fotovoltaike nëse duam normalizimin në kohë të prodhimit të energjisë elektrike, si një nga mundësitë”, apelon Citsonkov.

Deklaratat se me një vendim politik Bullgaria do të na mundësojë blerjen e energjisë elektrike është një opsion i pasigurt, siguron Citsonkov, duke kujtuar se Bullgaria para së gjithash është e detyruar që tepricat t’ua dorëzojë anëtarëve të Bashkimit Evropian.

“Edhe nëse marrim energji elektrike do të jetë me një çmim tregu që nuk do ta mbajnë dot kompanitë, as qytetarët nuk do ta paguajnë dhe shteti do të duhet të subvencionojë sërish diferencën, si në prodhimin vendas.”, tha Citsonkov.

Advertisement

Në pyetjen nëse qytetarët mund të kontribuojnë, eksperti i fushës pohon se duhet të jemi të përgjegjshëm dhe të fillojmë të kursejmë.

Energjia elektrike e kursyer nga qytetarët mund t’i shpëtojë kompanitë nga marrja e energjisë elektrike më e lirë dhe e subvencionuar nga prodhimi vendas, në vend që të blihet me çmimin e tregut.

Citsonkov: Në muajt shtator-tetor rritet konsumi i energjisë elektrike, Qeveria e Maqedonisë le të ndërmerr masa për krizën energjetike shkruan Telegrafi.

Advertisement
Share.

Comments are closed.

Copyright © 2022 Struga.info | Privacy policy