Komuna Çeshinovë-Obleshevë ka 16 fëmijë me aftësi të kufizuara, por nuk ka çerdhe

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Në komunën e Çeshinovës-Obleshevës nuk ka qendër ditore për fëmijët me aftësi të kufizuara, ndaj prindërit detyrohen t’i çojnë në qendrat më të afërta në Koçan apo Vinicë. Aktivistët qytetarë nga komuna realizojnë aktivitete për përmirësimin e kushteve dhe avancimin e shërbimeve për fëmijët me aftësi të kufizuara, për të cilët pothuajse nuk ka kujdes institucional në nivel lokal. Pas anketimit me prindërit, u konstatua se ka potencial për të bërë ndryshime pozitive në cilësinë e jetës së fëmijëve dhe familjeve të tyre.

“Përfaqëson një problem vërtet të madh dhe një shpenzim dhe detyrim financiar për vetë prindërit dhe ndihma sociale që ata marrin nga shteti është shumë minimale. Qëllimi ynë është t’u mundësojmë këtyre prindërve, t’i ndihmojmë financiarisht, moralisht dhe psikologjikisht, në mënyrë që ata të funksionojnë më mirë, t’i kushtojnë më shumë kohë dhe më cilësore fëmijëve të tyre dhe të kenë një jetë më të mirë dhe një të ardhme më të mirë”, tha Sanja Tasova, aktiviste civile.

Ndër detyrat prioritare është sigurimi i transportit falas deri në çerdhet më të afërta, rritja e kompensimit monetar për prindërit e fëmijëve me aftësi të kufizuara, krijimi i shërbimeve dhe aktiviteteve të përditshme sociale për përfshirjen e komunitetit vendas. Në të ardhmen do të punohet edhe për hapjen e një qendre ditore në komunë.

Në komunën tonë janë 16 fëmijë me aftësi të kufizuara. Prej tyre 10 janë djem dhe 6 janë vajza. Me hapjen e qendrës ditore në komunë do të përmirësohen të gjitha aftësitë dhe njohuritë e fëmijëve në varësi të shkallës së aftësisë së kufizuar”, shtoi Tasova.

Advertisement

Aktivitetet janë pjesë e projektit rajonal “Përfshirja sociale e grupeve vulnerabël në Ballkanin Perëndimor.

Komuna Çeshinovë-Obleshevë ka 16 fëmijë me aftësi të kufizuara, por nuk ka çerdhe shkruan Telegrafi.

Share.

Comments are closed.

Copyright © 2023 Struga.info | Privacy policy