Kuvendi i Maqedonisë miratoi një deklaratë për të shënuar katër vjetorin e anëtarësimit në NATO dhe 75 vjetorin e formimit të Aleancës

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Kuvendi sot e miratoi Deklaratën për shënimin e katër vjetorit të anëtarësimit të Republikës së Maqedonisë së Veriut në NATO dhe 75 vjet nga formimi i Aleancës në kuadër të seancës së 149-të.

Presidenti dhe parashtruesi Jovan Mitreski theksoi se me miratimin e Deklaratës konfirmojnë vendosmërinë e tyre për të dhënë një kontribut serioz dhe të rëndësishëm në sigurimin e paqes dhe stabilitetit rajonal dhe botëror. Katër vjet pas anëtarësimit në Aleancë, konkludoi se vendimet e marra gjatë rrugës për anëtarësim ishin të vështira, por ia vlenin.

“Me këtë deklaratë, Kuvendi i Republikës së Maqedonisë së Veriut, në prag të 75 vjetorit të themelimit të Aleancës, shpreh përkushtimin e tij për përmbushjen e vazhdueshme të obligimeve të anëtarësimit në NATO dhe konfirmon shtrirjen e të gjitha masave të marra në drejtimin e përmbushjes së detyrimeve, politikave dhe angazhimeve të NATO-s që përmbahen në deklaratat e samiteve të Aleancës. Besoj se për këtë dokument do të sigurojmë një konsensus të fuqishëm të ngjashëm me atë të vitit 2020”, tha Mitreski.

Duke mbështetur deklaratën, tha se do t’u dërgohet mesazhi partnerëve të NATO-s, siç theksoi se ata kanë tek ne një partner dhe aleat të përkushtuar dhe të besueshëm.

Advertisement

“Shtesë, me miratimin e kësaj deklarate në fund të mandatit, do t’u lëmë një mesazh deputetëve të ardhshëm dhe gjeneratave të ardhshme në përgjithësi, se nuk ka asnjë devijim nga drejtimi që kemi marrë dhe se si deputetë i njohim vlerat strategjike Ne nuk devijojmë prej tyre dhe bashkërisht punojmë në realizimin e tyre të plotë”, theksoi Mitreski.

Paraprakisht, deputeti i së Majtës, Dimitar Apasiev, i cili, siç tha, si parti e vetme anti-NATO, kërkoi heqjen e deklaratës nga rendi i ditës, duke paraqitur argumente se Aleanca është agresor dhe shkelëse e së drejtës ndërkombëtare. Sipas tij, anëtarësimi në NATO nuk sjell prosperitet ekonomik dhe se, siç tha, buxheti përdoret për militarizimin, në vend të pakove sociale për qytetarët.

Kuvendi i miratoi edhe ligjet për ndryshimin dhe plotësimin e ligjeve për Bankën Popullore të Republikës së Maqedonisë së Veriut, për ekzekutimin e sanksioneve, për verën, për themelimin e Fakultetit të Mjekësisë në kuadër të Universitetit “Shën Klimenti Ohrit” – Manastir. Po ashtu ka pranuar propozimin për interpretim autentik të nenit 93 paragrafi 2 të Ligjit për planifikim urbanistik, por nuke pranoi kërkesën për interpretim autentik të nenit 19 të Ligjit për Trashëgimi.

Deputetët e pranuan nevojën e miratimit me procedurë të shkurtuar të propozim-ligjeve për kulturë, për shëndetësi, për mbrojtjen dhe mirëqenien e kafshëve, ligjin për media dhe për Akademinë e Shkencave dhe Arteve të Maqedonisë e vendosën në rend dite të seancës së 149-të.

Advertisement

Kuvendi i Maqedonisë miratoi një deklaratë për të shënuar katër vjetorin e anëtarësimit në NATO dhe 75 vjetorin e formimit të Aleancës shkruan Telegrafi.

Share.

Comments are closed.

Copyright © 2023 Struga.info | Privacy policy