Ndërroi jetë Stojan Andov, kryetari i parë i Kuvendit të Maqedonisë

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Stojan Andov, kryetari i parë i Kuvendit të Republikës së Maqedonisë pas pavarësisë, ka vdekur në moshën 89-vjeçare.

Andov u lind në Kavadar më 30 nëntor 1935. Shkollën fillore dhe gjimnazin e kreu në vendlindje, kurse Fakultetin Ekonomik në Shkup dhe magjistraturën në Fakultetin e Shkencave Politike në Beograd në vitin 1972.

Ai ishte nënkryetar i Këshillit Ekzekutiv Republikan, anëtar i delegacionit maqedonas në Kuvendin e republikave dhe krahinave dhe anëtar i qeverisë federale për tre mandate, ku roli i tij si negociator në kontaktet e ish-Jugosllavisë me shënohen ekspertët e EEC (1971-1987).

Ai konsiderohej si njohës i shquar i çështjeve ekonomike, si dhe një politikan i orientuar drejt ekonomisë së tregut. Ka qenë ambasador i ish-Jugosllavisë në Irak (1987-1991).

Advertisement

Ai është themelues i Partisë Liberale të Maqedonisë dhe si kryetar i saj ka udhëhequr Partinë Liberale deri në shkrirjen me ish-PD-në në vitin 1997, kur u bë kryetar i Këshillit të subjektit politik të sapoformuar.

Në zgjedhjet e para shumëpartiake të vitit 1990 u zgjodh deputet në Kuvendin e Republikës së Maqedonisë dhe kryetar i Kuvendit në janar të vitit 1991. Në zgjedhjet e dyta shumëpartiake të vitit 1994 përsëri u zgjodh deputet në Kuvendin e Republikës së Maqedonisë dhe kryetar i Kuvendit – detyrë të cilën e mbajti deri në mars të vitit 1996.

Është zgjedhur deputet në Kuvendin e Republikës së Maqedonisë në zgjedhjet e fundit (1998). Ka qenë kandidat për president të Republikës së Maqedonisë në zgjedhjet presidenciale të vitit 1999. Më 30 nëntor 2000 sërish u zgjodh kryetar i Kuvendit./Telegrafi/

The post Ndërroi jetë Stojan Andov, kryetari i parë i Kuvendit të Maqedonisë appeared first on Telegrafi.

Advertisement
Share.

Comments are closed.

Copyright © 2024 Struga.info | Privacy policy