Të rinj me paga të mira ikin nga Maqedonia, në 21 vjet kanë emigruar po aq banorë sa ka Manastiri

Pinterest LinkedIn Tumblr +

-Ato ekonomike janë të parat në listën e arsyeve, por tashmë i gjithë mjedisi i jetës po bëhet një lloj kriteri, tha Frosina Remenski, profesoreshë universitare.

Kështu e ka komentuar ikjen e të rinjve profesoresha universitare Frosina Remenski.

“Kam familjarë të ngushtë që kanë pasur punë të mira dhe kanë jetuar mirë me standarde të mira, por kanë vendosur të largohen për hir të fëmijëve. Dhe tani kur i pyet ata njerëz pse duan të ikin, dhe kanë një jetesë në vend, thonë se nuk është e gjitha për paratë. Se duhet jetuar edhe në një mjedis njerëzish të gëzuar, në një të ardhme të parashikueshme, jo në një lloj pasigurie, për një punë, për një lloj ngjarjeje që do t’i paralizojë ose vonojë disa procese të pritshme”, deklaroi Frosina Remenski, profesoreshë universitare.

Profesoresha Remenski nga arsyet nuk e përjashton as konsumin.

Advertisement

“Më besoni, çdo politikë e keqe, çdo ngjarje si Onkologjia, nxit këtë mosbesim, nxit atë frikë dhe pakënaqësi te qytetarët dhe forcon frikën e pasigurisë për të ardhmen”, theksoi Frosina Remenski, profesoreshë universitare.

Numri i të rinjve në Maqedoni është në rënie që nga viti 2002. Vlerësohet se mbi 77,000 të rinj të lindur në vend, kanë shkuar jashtë vendit gjatë viteve të fundit. Ndërmjet dy regjistrimeve nga viti 2002 deri në vitin 2021, analiza tregon se numri i të rinjve është ulur me gjashtë për qind. Kështu thuhet në analizat e fundit “Rinia dhe regjistrimi i popullsisë” dhe “Financimi i politikave rinore”. Trendi më i madh i shpërnguljes së të rinjve është në komunat Aerodrom, Mavrovë dhe Rostushë, ndërsa rritje prej 2 për qind ka vetëm në Likovë.

“Fatkeqësisht të rinjtë po largohen nga vendi. Për gati 18 vjet nuk e dinim ose e pamë dhe nuk donim ta shihnim. Sot e kemi atë pamje. Duhet të krijojmë politika dhe t’i zbatojmë për të ndalur këtë proces të emigrimit të të rinjve, për të krijuar kushte që ata të duan të qëndrojnë këtu sepse nuk mund të detyrosh askënd të qëndrojë”, pohoi Apostol Simovski, drejtor i ESHS.

Të dhënat mes dy regjistrimeve tregojnë se popullsia është ulur me mbi 200 mijë banorë. Ligji për pjesëmarrjen e të rinjve i miratuar gati tre vjet më parë parashikon që 0.3 për qind e buxhetit të shtetit dhe 0.1 për qind e buxheteve të komunave të shkojnë drejt politikave rinore, por këto shifra nuk po realizohen.

Advertisement

Të rinj me paga të mira ikin nga Maqedonia, në 21 vjet kanë emigruar po aq banorë sa ka Manastiri shkruan Telegrafi.

Share.

Comments are closed.

Copyright © 2022 Struga.info | Privacy policy