Trençevska: Rritja e pensioneve pa plan është rrezik për sistemin pensional

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Zëvendësministja e Punës dhe Politikës Sociale, Jovana Trençevska, ka shprehur shqetësimin e saj për propozimet e OBRM-PDUKM-së për rritjen lineare të pensioneve pa një plan të qartë financiar. Duke theksouar se kjo strategji nuk është vetëm e papërgatitur, por pothuajse e dëmshme për stabilitetin e sistemit pensional.

Trençevska shpjegoi se ndërsa shtimi i kontributit të shtetit në fondin e pensioneve ka ulur deficitin në 32.5%, një rritje e pamenduar e shpenzimeve për pensione mund të rikthejë këtë sistem në një gjendje të paqëndrueshme. Ajo theksoi se zgjidhja nuk është thjesht prerja e shpenzimeve joproduktive, por një qasje e qëndrueshme për të rritur të ardhurat e fondit pensional.

Lidhur me deklaratën e OBRM-PDUKM-së për rritje lineare të pensioneve nga 5000 denarë, përmes uljes së shpenzimeve joproduktive, ajo tha se nuk bëhet fjalë fare për shpenzime joproduktive, se kjo është bërë edhe më parë.

“Problemi është si i rrisim të ardhurat e fondit të sigurimit pensional dhe invalidor? Nuk është për të prerë qoshet, ne presim edhe kënde këtu. Jo, si do rrisin kontributet e OBRM-PDUKM-së, nuk bëhet fjalë për shkurtim të shpenzimeve joproduktive. Ato shpenzime joproduktive nuk do ta zvogëlojnë deficitin në fondin pensional, por vetëm rritje”, tha Trençevska.

Advertisement

Ajo theksoi se rritja e deficitit të fondit të sigurimit të pensioneve dhe invaliditetit do të sjellë kolaps.

“Me ato masa mund ta rrisim deficitin në 60%, dhe 60% definitivisht nuk është e mirë për sistemin, shkakton jostabilitet dhe do të jemi në një situatë që nuk do të mund të mbledhim 8 apo 9 miliardë denarë për të paguar. pensionet ose do t’i paguajmë sërish pensionet ashtu siç janë paguar në atë kohë, me këste, disa grupe, të cilët folën atëherë për paqëndrueshmëri. Pagimi i të gjithëve fillimisht thotë se ne e mbajmë stabil fondin e sigurimit pensional dhe invalidor dhe as Banka Botërore nuk do të lejojë rritje lineare të pensioneve me një rritje të tillë të deficitit”, tha Trençevska. /Telegrafi/

Trençevska: Rritja e pensioneve pa plan është rrezik për sistemin pensional shkruan Telegrafi.

Advertisement
Share.

Comments are closed.

Copyright © 2023 Struga.info | Privacy policy