Depresioni mund të rrisë rrezikun e goditjes në tru

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Depresioni mund të rrisë rrezikun e goditjes në tru

Njerëzit me depresion mund të përballen me një rrezik më të lartë për të pasur një goditje dhe më shumë probleme për t’u rikuperuar nga një, sipas një studimi të ri.

 

Rezultatet e studimit INTERSTROKE u publikuan në revistën  Neurology . Studimi kishte rreth 27,000 pjesëmarrës, duke përfshirë njerëz nga 32 vende të botës.

 

Advertisement

Mosha mesatare e pjesëmarrësve në studim ishte 62. Rreth gjysma e tyre kishin një goditje të konfirmuar. Këta njerëz u krahasuan me individë të ngjashëm që nuk kishin pësuar goditje në tru. Pjesëmarrësit iu përgjigjën pyetësorëve në lidhje me faktorët e rrezikut të sëmundjeve të zemrës, si presioni i lartë i gjakut dhe diabeti. Studiuesit gjithashtu pyetën për simptomat e depresionit.

 

Studimi zbuloi se 18% e pjesëmarrësve që patën një goditje kishin simptoma depresioni, krahasuar me 14% të atyre që nuk kishin pasur.

 

Advertisement

“Pas përshtatjes për moshën, seksin, edukimin, aktivitetin fizik dhe faktorët e tjerë të stilit të jetesës, njerëzit me simptoma të depresionit para goditjes në tru kishin një rrezik 46% më të lartë të goditjes në tru krahasuar me ata pa simptoma të depresionit,” raportoi Neuroscience  News .

 

Të kesh më shumë simptoma të depresionit rrit rrezikun. Njerëzit që raportuan pesë ose më shumë simptoma kishin një rrezik 54% më të lartë për goditje në tru sesa ata pa asnjë simptomë.

 

Advertisement

“Në këtë studim global ne regjistruam se simptomat depresive janë një faktor i rëndësishëm rreziku për goditjen akute, duke përfshirë goditjen ishemike dhe hemorragjike,” tha autori i studimit Robert P. Murphy nga Universiteti i Galway në Irlandë. 

 

“Rezultatet tona tregojnë se simptomat e depresionit mund të kenë ndikim në shëndetin mendor, por edhe të rrisin rrezikun e goditjes në tru. Mjekët duhet të kërkojnë këto simptoma të depresionit dhe mund ta përdorin këtë informacion për të ndihmuar në udhëheqjen e iniciativave shëndetësore të fokusuara në parandalimin e goditjes në tru.”

Advertisement
Share.

Comments are closed.

Copyright © 2022 Struga.info | Privacy policy