Profesionet që do të ngelen pa punë për shkak të inteligjencës artificiale

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Profesionet që do të ngelen pa punë për shkak të inteligjencës artificiale

Revolucioni i punës i shekullit XXI përfshin integrimin e të ashtuquajturës Inteligjencë Artificiale (AI). Kjo është kuptuar nga OpenAI, kompania që Elon Musk bashkëthemeloi me Sam Altman, dhe me këtë në mendje ata lançuan ChatGPT vitin e kaluar: një prototip i specializuar në dialog.

 

Tashmë, e përballur me dyshime për stabilitetin e vendeve të punës me ardhjen e inteligjencës artificiale, e njëjta kompani ka bërë një analizë për të ardhmen e vendeve të punës dhe ndryshimet që do të sjellë kjo lloj teknologjie.

 

Advertisement

Analiza arrin në përfundimin se inteligjenca artificiale do të ndikojë në 80% të vendeve të punës në të ardhmen e afërt. Nga kjo, 10% do të thotë zëvendësim i punës në tërësi; ndërsa 19% do të kryejnë gjysmën e detyrave.]

 

Një tjetër nga përfundimet sugjeron se punët që do të vënë re më shumë praninë e sistemeve të AI janë ato me “të ardhura më të larta”. Megjithatë, vetë raporti paralajmëron për vështirësinë e parashikimit të pasojave reale. Ajo që bën të qartë është se punëtori do të duhet të përballet me një ndryshim rrënjësor në tregun dhe në performancën e punës.

 

Advertisement

Në fotot e mëposhtme njihuni me 10 punët më të prekura nga inteligjenca artificiale.

 

Matematikanët

 

Advertisement

Menaxherët dhe kontabilistët

 

Analistët financiarë

 

Advertisement

Gazetarët

 

Sekretarët ligjorë dhe ndihmësit administrativë

 

Advertisement

Dizajnerët

 

Sondazhistët

 

Advertisement

Marrëdhëniet me publikun

 

Inxhinierët e “blockchain”

 

Advertisement

Përkthyes

Share.

Comments are closed.

Copyright © 2022 Struga.info | Privacy policy