Si të kurseni energjinë elektrike dhe paratë/ 5 gjëra që duhet të bëni në shtëpinë tuaj

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Si të kurseni energjinë elektrike dhe paratë/ 5 gjëra që duhet të bëni në shtëpinë tuaj

Kursimi i energjisë në shtëpi duhet të jetë gjithmonë një prioritet për këdo. Duke qenë se ekspertë në vendet europiane paralajmërojnë një dimër të ashpër, është momenti që të keni parasysh disa mënyra se si të kurseni energjinë.

 

Jo vetëm që mund të na ndihmojë të përmirësojmë financat tona, por kursimi i energjisë në shtëpi do të ketë një efekt pozitiv në mjedis.

 

Advertisement

Viti 2022 po rezulton të jetë një vit veçanërisht kompleks për shkak të rritjes së çmimeve të mallrave të konsumit si nafta dhe sigurisht energjia elektrike, të cilat kanë një ndikim të drejtpërdrejtë në ekonominë tonë.

 

Kursimi në faturën e energjisë elektrike nuk është aq i komplikuar sa duket. Ne vetëm duhet të fillojmë të zbatojmë disa masa që optimizojnë konsumin e energjisë dhe t’i zbatojmë ato gradualisht.

 

Advertisement

Ja disa mënyra se si të kurseni energji elektrike në shtëpinë tuaj.

 

Izoloni shtëpinë tuaj

 

Izolimi i duhur është thelbësor kur bëhet fjalë për kursimin e energjisë në shtëpi. Izolimi i dobët është një nga arsyet kryesore që mund të rrisë ndjeshëm faturën tuaj të energjisë.

Advertisement

 

Edhe pse disa probleme të izolimit duhen lënë në duart e profesionistëve, zgjidhja e këtij problemi është zakonisht mjaft e thjeshtë dhe ekonomike. Fillimisht duhet të identifikojmë rrjedhjet, të cilat zakonisht gjenden në dyer, dritare apo zona të tjera të shtëpisë që janë në kontakt me pjesën e jashtme.

 

Më pas duhet të kërkojmë një material izolues si silikoni, të cilin do ta aplikojmë në perimetrin e strukturës për të mbyllur hermetikisht zonën e prekur dhe jemi të sigurt se do të kurseni energji në shtëpinë tuaj dhe do ta vini re në fund të muajit në faturën tuaj.

Advertisement

 

Përdorni llamba të kursimit të energjisë

 

Është kaq e thjeshtë. Ndryshoni llambat tuaja tradicionale për llamba LED ose llamba të kursimit të energjisë. Do t’ju duhen 5 minuta dhe do të vini re një ndryshim të konsiderueshëm në kursimin e energjisë në shtëpinë tuaj.

 

Advertisement

Edhe pse llambat e kursimit të energjisë janë më të shtrenjta, ato zgjasin shumë më gjatë, kështu që përveçse ndihmojnë mjedisin, mund të kurseni edhe energji elektrike.

 

Shkëputja e pajisjeve nga priza

 

E keni vënë re ndonjëherë dritën e kuqe në disa pajisje? Epo, kjo do të thotë që pajisja elektronike nuk është plotësisht e fikur, kjo quhet të qenit në gatishmëri dhe po ju rrit deri në 9% faturën e energjisë elektrike pa e kuptuar as vetë.

Advertisement

 

Për të shmangur këtë, gjithçka që duhet të bëni është ta shkëputni pajisjen nga rrjeti elektrik dhe do ta shmangni këtë rritje. Shumë nga këto veprime janë të thjeshta për t’u bërë, por kërkojnë që ju ta bëni këtë një zakon të përditshëm.

 

Rekomandodhet që të gjitha pajisjet elektronike në një zonë të futen në të njëjtin shirit elektrik. Në këtë mënyrë, kur të largohemi, mund t’i fikim të gjitha pajisjet nga i njëjti buton.

Advertisement

 

Fikni dritat në ambientet në të cilat nuk qëndroni

 

Një këshillë tjetër që do të na ndihmojë të kursejmë është shumë e thjeshtë, por jo të gjithë e bëjnë këtë dhe më pas e vërejmë në faturë. Duhet të kemi zakon të fikim dritat kur dalim nga dhoma dhe veçanërisht nëse do të dalim nga shtëpia.

 

Advertisement

Nuk ka kuptim përdorimi i llambave të kursimit të energjisë nëse i lini ato të ndezura në mënyrë të panevojshme çdo ditë.

 

Ky zakon mund të jetë i vështirë nëse jeni një person që harroni.

 

Advertisement

Përdorni mirë pajisjet tuaja elektrike

 

Pajisjet shtëpiake janë pajisjet elektronike që konsumojnë më shumë energji në shtëpi, ndaj duhet t’u kushtojmë vëmendje të veçantë atyre.

 

Së pari, kur blejmë një pajisje duhet të zgjedhim ato me etiketën e energjisë A. Kjo do të na lejojë të kursejmë energji në shtëpinë tonë dhe mbi të gjitha të kujdesemi për mjedisin. Është e rëndësishme që nëse nuk përdorni ngrohjen ose klimatizimin, t’i mbani pajisjet tuaja elektronike të fikura.

Advertisement

 

Në mënyrë të ngjashme, ju mund të përmirësoni konsumin e energjisë duke shmangur programet e ujit të nxehtë në lavatriçe. Përdorni ujë të ftohtë sa herë që është e mundur.

 

Ne gjithashtu duhet t’i mirëmbajmë/pastrojmë pajisjet shtëpiake për të siguruar që ato të funksionojnë në mënyrë optimale.

Advertisement
Share.

Comments are closed.

Copyright © 2024 Struga.info | Privacy policy