Studimi: Grisja e letrës ndihmon në largimin e zemërimit

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Studimi: Grisja e letrës ndihmon në largimin e zemërimit

Studiuesit në Japoni zbuluan se të shkruash mendimet dhe ndjenjat negative në një letër, pastaj ta grisësh ose bësh lëmsh dhe ta hedhësh tutje, mund të largojë zemërimin.

Rolin kyç e luan asgjësimi i letrës, nuk duhet thjesht të shkruash ndjenjat.

‘Studimi tregon se asgjësimi i letrës që përmban mendime për shkakun e një ngjarje provokuese neutralizon zemërimin, ndërsa mbajtja e letrës jo’, – shkruajnë autorët e studimit, Yuta Kanaya dhe Nobuyuki Kawai.

Për të kryer studimin, një grupi me 57 studentë iu kërkua të shkruanin opinione të shkurtra për një problem të rëndësishëm social, siç është pirja e duhanit në publik. Përgjigjet e shkruara me dorë u vlerësuan qëllimisht dobët dhe u kritikuan.

Advertisement

Pjesëmarrësit që morën vlerësime negative, shfrynë zemërimin në letër. Disa prej tyre e hodhën letrën, disa të tjerë e mbajtën.

Si përfundim, ata që e hodhën letrën në kosh ose e grisën, e hodhën pas krahëve zemërimin. Ndërsa ata që e mbajtën letrën, përjetuan reduktim të lehtë të zemërimit.

Sipas studiuesve, interpretimi ose kuptimi i asgjësimit është ajo që ka vërtet rëndësi, jo vetëm veprimi. Ata zbuluan se mënyra se si deponimi perceptohet dhe kuptohet është vendimtar në përcaktimin e ndikimit të tij.

Eliminimi i zemërimit përmes asgjësimit të një objekti mund të arrihet duke pranuar se entiteti fizik, në këtë rast, copa e letrës, është asgjësuar, duke bërë që edhe zemërimi të zhduket.

Advertisement

Kanaya dhe Kawai vunë në dukje se studimi ofron një mënyrë ‘të përshtatshme’ dhe ‘me kosto efektive’ për të menaxhuar zemërimin në një sërë mjedisesh, duke përfshirë kujdesin për fëmijët, takimet e biznesit dhe aplikimet klinike.

Aplikimi i kësaj metode në një pajisje dixhitale ose krijimi i një aplikacioni specifik mund të ketë dobi në situata të ndryshme të përditshme, si dhe në terapi për të trajtuar çështjet e sjelljes. Në mënyrë të veçantë, për dikë që e ka të vështirë të kontrollojë zemërimin në shtëpi, kjo metodë mund të jetë mjaft e dobishme.

Share.

Comments are closed.

Copyright © 2024 Struga.info | Privacy policy