Plan kombëtar për “PAK”/ Më pak mbështetje për personat me aftësi të kufizuar

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Plan kombëtar për “PAK”/ Më pak mbështetje për personat me aftësi të kufizuar

Prezantohet Plani Kombëtar i Veprimit për Personat me Aftësi të Kufizuara, që mbulon një periudhë deri në vitin 2025. Ky është plani i dytë që qeveria ka ndërmarrë dhe koordinon punën e shumë institucioneve që tu vijnë në ndihmë personave me aftësi ndryshe.

 

ELIVAR GOLEMI

 

Advertisement

AUTORE E RAPORTIT

 

“Në Shqipëri që trajtohen me pagese janë rreth 5% dhe nëse behet kranahsim ne nivelin global ky raport kjo normë ëshët e ulët. 1 në 6 persona në botë kanë probleme aftësie. Kjo vjen nga pakujdesia e prindërve për të pranuar të trajtohen por edhe mangësi nga ana e institucioneve për ti futur në sistem. Ky raport ka një tendecë rënie por edhe vetë numri që projektohet nga qeveria, pjesë e buxhetit ka një rënie prej 5 % për 5 vjeçarin e dytë. Nuk ka një tendencë rritje siç po rriten shpenzimet e tjera buxhetore, nën kupton që prioriteti nuk ka qenë”

 

Advertisement

Aktivistë të fushës thanë se është rritur ndërgjegjësini ndaj  personave me aftësi ndryshe por shërbimi ndaj tyre lë për të dëshiruar.

 

Ministria e Shëndetësisë shprehet se plani buxhetor për personat me aftësi ndryshe për vitin 2023 është rreth 1.3% më i lartë se ai i vitit 2022. 

 

Advertisement
Share.

Comments are closed.

Copyright © 2022 Struga.info | Privacy policy