Bakteri artificial i krijuar në laborator që nxit qelizat të mos dëmtohen nga viruset

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ekspertë kanë treguar një lajm të ri që na bën optimist për të ardhmen nëse kemi mungesë vaksinash ose ekziston mundësia e zhvillimit të një pandemie: Është krijuar bakteria e parë sintetike në laborator që i reziston sulmeve të çdo virusi, duke përfshirë padyshim edhe Sars-Cov-2 . Ky bakter i veçantë artificial u bë në Këshillin e Kërkimeve Mjekësore në Kembrixh, Angli, dhe studimi  është botuar në revistën “Science”.

Ekspertët britanikë shkruajnë në studim se bakteri është i aftë të prodhojë proteina të afta për të bllokuar infeksionin në origjinën e tij dhe mund të ishte i rëndësishëm në përbërjen e ilaçeve antivirale me spektër të gjerë. Shkencëtarët kanë modifikuar një nga bakteret më të zakonshme, “Escherichia coli” e cila është një pjesë integrale e florës normale të zorrëve të njerëzve dhe kafshëve të tjera. Kodi i saj gjenetik është pasuruar me aminoacide të programuara në kompjuter në mënyrë që të nxisim bakteret të luftojnë kur virusi pushton qelizat.

Rezistent ndaj koktejeve të virusit

Studiuesit Wesley E. Robertson dhe Jason W. Chin, thanë se këto baktere speciale “nuk ishin në gjendje të lexonin kodin gjenetik dhe ishin mjaft rezistentë ndaj një varianti virusesh virusesh”.

Advertisement

Kjo është realizimi i parë i një ëndrre që biologjia sintetike ka ndjekur për 20 vjet kur Craig Venter, një nga pionierët e zhvillimit të gjenomit, krijoi kromozomin e parë artificial dhe gjithashtu qelizën e parë të në laborator. Bakteri i modifikuar nga laboratori duket sikur është i trulkuar por në fakt është real.

Si funksionon procesi

Shkencëtarët kanë modifikuar paketat në të cilat është i organizuar informacioni gjenetik që përmbahet në katër shkronjat në të cilat është shkruar ADN-ja, tek bakteri. Shkencëtarët thonë se është i organizuar në 20 aminoacide të vendosura në 64 pako të quajtura kodone të cilat përmbajnë të gjitha udhëzimet e nevojshme për të bërë proteina. Një molekulë e quajtur transferimi Rna (Rna) i lexon ato dhe lejon që ato të mblidhen. Studiuesit hoqën disa kodone dhe disa sekuenca tRna, duke i zëvendësuar ato me sekuenca artificiale. Kjo është arsyeja pse bakteri nuk mund të lexojë kodin gjenetik të virusit, duke ndaluar menjëherë replikimin e tij kur hyn në qelizë.

“Është një arritje e biologjisë sintetike” dhe “është” teknologjia e re që na lejon jo vetëm të lexojmë ADN-në ose ta modifikojmë atë për terapinë e gjeneve, por edhe të rishkruajmë kodin, duke e modifikuar atë për të marrë proteina që nuk ekzistojnë në natyrë në bazë të 20 aminoacideve të njohura, por proteina që përmbajnë si në këtë rast, tre aminoacide të dallueshme jo-kanonike dhe riprogramojnë qelizat tona për të përkthyer heteropolimere të ndryshëm të rinj me funksione të ndryshme dhe të panjohura “, tha Giuseppe Novelli, ekspert i gjenetikës në Itali që nuk mori pjesë në studim.

Advertisement

Ai shpjegon se qëllimi është “të përdoren këto baktere sintetike për të ndërtuar polimere të mëdha sintetike për materiale të reja dhe ilaçe të reja.

Il Giornale-“Si”

Share.

Comments are closed.

Copyright © 2021 Struga.info | Privacy policy