Çfarë shkakton lythat në këmbët tuaja?

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Lythat janë shkaktuar nga një virus dhe mund të shfaqen kudo në lëkurë. Ato që shfaqen në pjesën e vetme të këmbës quhen lythat planar, transmeton lajmi.net.

Fëmijët, veçanërisht adoleshentët, kanë tendencë të jenë më të ndjeshëm ndaj lythave sesa të rriturit. Disa njerëz duket se janë imun ndaj lythave.

Shkaqet

Virusi që shkakton lythat përgjithësisht pushton lëkurën përmes prerjeve të vogla ose të padukshme dhe gërvishtjeve. Lythi plantar shpesh kontraktohet duke ecur këmbëzbathur në sipërfaqe të pista ose tokë të ndotur ku virusi është duke rënë.

Advertisement

Virusi shkaktar lulëzon në mjedise të ngrohta dhe me lagështi, duke e bërë infeksionin një dukuri të zakonshme në ambientet komunale të banjës.

Si çdo lezion tjetër infektiv, lythat plantare përhapen duke prekur, gërvishtur, ose edhe me kontakt me lëkurën e derdhur nga një lyth tjetër, shkruan natural solutions mag. Lythi gjithashtu mund të rrjedh gjak, duke krijuar një rrugë tjetër për përhapje.

Ndonjëherë, lythat mund të zhduken spontanisht pas një kohe të shkurtër, dhe, po aq shpesh, ato mund të përsëriten në të njëjtin vend.

Simptomat / Identifikimi

Advertisement

Shumica e lythave janë të padëmshme, edhe pse mund të jenë të dhimbshme. Ata shpesh gabohen për misrat ose kalusit, të cilat janë shtresa të lëkurës së ngordhur që ndërtohen për të mbrojtur një zonë që irritohet vazhdimisht, transmeton lajmi.net. Lythi, megjithatë, është një infeksion viral.

Kujdesi në shtëpi

Vetë-trajtimi në përgjithësi nuk këshillohet. Përgatitjet pa recetë përmbajnë acide ose kimikate që shkatërrojnë qelizat e lëkurës, dhe duhet një ekspert për të shkatërruar qelizat anormale të lëkurës (lythat) pa shkatërruar gjithashtu indet e shëndetshme përreth.

Vetë-trajtimi me ilaçe të tilla sidomos duhet të shmanget nga njerëzit me diabet dhe ata me çrregullime kardiovaskulare ose të qarkullimit të gjakut. Asnjëherë mos i përdorni këto ilaçe në prani të një infeksioni aktiv.

Advertisement

Parandalimi

  • Shmangni të ecni zbathur
  • Ndryshoni këpucë dhe çorape çdo ditë
  • Mbajini këmbët të pastra dhe të thata
  • Kontrolloni këmbët e fëmijëve në mënyrë periodike
  • Shmangni kontaktin e drejtpërdrejtë me lythat nga persona të tjerë ose nga pjesë të tjera të trupit
  • Mos i injoroni rritjet ose ndryshimet në lëkurën tuaj. /Lajmi.net/

Share.

Comments are closed.

Copyright © 2021 Struga.info | Privacy policy