Kanceri i gjuhës: Mos injoroni asnjë shenjë si ulçera ose dhimbje në gojë

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Kanceri i gjuhës: Mos injoroni asnjë shenjë si ulçera ose dhimbje në gojë

Kanceri i gjuhës është një lloj kanceri i gojës që përfshin qelizat e gjuhës duke çuar në tumore ose lezione. Faktorë të ndryshëm duke përfshirë pirjen e duhanit, përdorimin e alkoolit, ulcerat e shkaktuara nga dhëmbët dhe anemina, janë të lidhura me zhvillimin e kancerit të gjuhës. Kanceri mund të përhapet në gjëndrat limfatike të qafës. Nëse kanceri nuk trajtohet në kohën e duhur me trajtimin e duhur, pacientët mund të humbasin të gjithë gjuhën e tyre.

Spitali Wockhardt në Mumbai po sheh një rritje të numrit të pacientëve me kancer të gjuhës. “Rreth 5-6 raste komplekse të kancerit të gjuhës janë trajtuar në Spitalin Wockhardt,” tha Dr ChandraVeer Singh, një konsulent otorinolaringolog, dhe kirurg i kokës dhe qafës, në spital.

Rasti i fundit është një vajzë 24-vjeçare me kancer të gjuhës në fazën IVA, e cila u trajtua me sukses përmes kirurgjisë komplekse, radioterapisë dhe kimioterapisë.

Faza IVA e kancerit të gjuhës: Simptomat dhe trajtimi

Advertisement

Reshma Shah kishte një ulçerë 4.5 cm të vendosur në kufirin e djathtë anësor të gjuhës, për shkak të së cilës nuk ishte në gjendje të fliste, të hante ose të gëlltiste dhe kishte dhimbje në gojë. Ajo i kishte këto simptoma për më shumë se 4 muaj gjatë bllokimit.

“Ndërsa punoja nga shtëpia, vura re një ulçerë që më pengonte të haja ushqime pikante dhe duhej të haja ushqim të butë. U tremba kur kishte dhimbje në gojë, të folur të turbullt dhe paaftësi për të gëlltitur dhe ngrënë. Zëri im ndryshoi dhe njerëzit nuk e kuptonin atë që doja të them. Më pëlqen të këndoj dhe nuk mund të këndoj këngët e mia të preferuara për shkak të ulçerës dhe dhimbjes.

Bota ime u rrëzua pas diagnozës së kancerit të gjuhës pasi ishte një entitet i panjohur për mua. Mendova se do të përfundoj duke humbur të gjithë gjuhën time dhe kurrë nuk do të jem në gjendje të flas përsëri”, tha pacientja Reshma Shah.

Para diagnozës, pacientja provoi shumë ilaçe shtëpiake si aplikimi i mjaltit në ulçerë, lëng aloe vera, por nuk i jep lehtësim.

Advertisement

Me kalimin e kohës, çështja u përshpejtua më tej, gjë që prishi rutinën e saj të përditshme. Më në fund, ajo u referua në Spitalin Ëockhardt, Mira Road, ku u trajtua me sukses nga Dr Singh.

Dr Singh tha: Me të mbërritur, pacienti erdhi me ankesa si dhimbje në gojë, paaftësi për të ngrënë, folur ose gëlltitur, dhe ulçerë 4,5 cm të vendosura në kufirin anësor të djathtë të gjuhës. Biopsia e saj e ulçerës, MRI, rreze X dhe CT hetimet e skanimit zbuluan se rritja kanceroze ishte në gjuhën e cila shtrihej në nyjet limfatike të anës së djathtë të qafës. Lezioni infiltrativ i ulçerës që del nga sipërfaqja ventrale e gjuhës në të gjithë dyshemenë e gojës, duke përfshirë pothuajse të gjithë dy të tretat anterolaterale gjuhën dhe duke mos e mbështetur mandibulën në të gjithë gjatësinë.

Për të ndaluar përhapjen e kancerit, pacienti ishte planifikuar t’i nënshtrohej Hemi glossectomy me FRAFF, e ndjekur nga 35 cikle radioterapie dhe 6 cikle kimioterapie.

“Kirurgjia përfshin heqjen e gjysmës së anës së djathtë të gjuhës dhe indeve ngjitur dhe operacioni rindërtues kryhet për të rikthyer fjalimin, gëlltitjen dhe pamjen normale. Një shartim i lëkurës bëhet në indin e zëvendësuar të hequr gjatë operacionit. Glossektomia Hemi me frat dhe procedura e rindërtimit ku e gjithë procedura kirurgjikale përfundoi në 5 orë. Ajo u lirua pas 6 ditësh dhe mund të hante, të fliste dhe të gëlltiste siç duhet. Ajo ishte mirë edhe në vazhdim, “shtoi Dr Singh.

Advertisement

Kërkoni ndërhyrje në kohë

Pas trajtimit, Reshma tani është në gjendje të hajë ushqime të ngurta dhe cilësia e të folurit të saj është përmirësuar gjithashtu dhe ajo madje mund të këndojë me lehtësi këngët e saj të preferuara.

“Mos injoroni asnjë shenjë si ulçerë ose dhimbje në gojë dhe thjesht kërkoni ndërhyrje në kohë,” tha e gëzuar Reshma.

Dr Singh këshilloi njerëzit që të shmangin pirjen e duhanit ose konsumimin e alkoolit në çdo formë për të parandaluar kancerin e gjuhës. Përveç kësaj, tha ai, duhet të ndiqet higjiena orale dhe dhëmbët e mprehtë që mund të shkaktojnë ulcera duhet të trajtohen nga dentisti.

Advertisement
Share.

Comments are closed.

Copyright © 2021 Struga.info | Privacy policy