Si ecja e përmirëson trurin

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Deri kohët e fundit, furnizimi i gjakut në tru (rrjedhja e gjakut cerebral ose CBF) mendohej se rregullohej në mënyrë të pavullnetshme nga trupi dhe relativisht i pa ndikuar nga ndryshimet në presionin e gjakut të shkaktuara nga ushtrimet, transmeton lajmi.net.

Ekipi hulumtues i NMHU dhe të tjerët më parë konstatuan se ndikimi i këmbës gjatë vrapimit shkaktoi valë të konsiderueshme retrograde të lidhura me ndikimin (që rrjedhin prapa) nëpër arteriet që sinkronizohen me rrahjet e zemrës dhe shkallën e përparimit për të rregulluar dinamikisht qarkullimi e gjakut në tru.

Në studimin e tanishëm, ekipi hulumtues ka përdorur ultratinguj jo-invaziv për të matur valët e brendshme të shpejtësisë së gjakut të arterieve karotide dhe diametrat e arterieve për të llogaritur CBF hemisferike në të dy anët e trurit të 12 të rinjve të shëndetshëm gjatë qëndrimit në këmbë dhe ecje të qëndrueshme.

Studiuesit zbuluan se megjithëse ka ndikim më të lehtë të këmbës, i shoqëruar me ecjen në krahasim me vrapimin, ecja akoma prodhon valë me presion më të madh në trup që rrit ndjeshëm rrjedhën e gjakut në tru, shkruan alternative medicine.

Advertisement

Ndërsa efektet e ecjes në CBF ishin më pak dramatike sesa ato të shkaktuara nga vrapimi, ato ishin më të mëdha sesa efektet e shikuara gjatë çiklizmit, që përfshin asnjë ndikim në këmbë. /Lajmi.net/

Share.

Comments are closed.

Copyright © 2024 Struga.info | Privacy policy