Studimet: Omicron nuk mund t’u shpëtojë qelizave T

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Studimet: Omicron nuk mund t’u shpëtojë qelizave T

Më poshtë është një përmbledhje e disa studimeve të fundit mbi COVID-19. Ato përfshijnë kërkime që garantojnë studime të mëtejshme për të vërtetuar gjetjet dhe që ende nuk janë vërtetuar nga të gjitha autoritetet ndërkombëtare të shëndetësisë.

Omicron nuk mund t’i shpëtojë mbrojtjes së linjës së dytë të trupit.

Një pjesë kyçe e mbrojtjes së linjës së dytë të sistemit imunitar – qelizat T – janë shumë efektive në njohjen dhe sulmin e variantit Omicron, duke parandaluar kështu që shumica e infeksioneve të përparojnë në sëmundje kritike, tregon një studim i ri.

Mutacionet e Omicron e ndihmojnë atë të shpëtojë nga antitrupat, linja e parë e mbrojtjes së trupit kundër infeksionit. Studiuesit kanë spekuluar se komponentët e tjerë të përgjigjes imune do të synonin ende Omicron, por nuk ka pasur asnjë provë deri më tani.

Advertisement

Në eksperimentet e tubave të provës, studiuesit në Afrikën e Jugut ekspozuan kopje të virusit në qelizat T nga pacientë që kishin marrë vaksina nga Johnson & Johnson ose Pfizer /BioNTech ose që nuk ishin vaksinuar, por kishin zhvilluar qelizat e tyre T pas infektimit me një version të mëparshëm të koronavirusit.

“Pavarësisht mutacioneve të gjera të Omicron dhe ndjeshmërisë së reduktuar ndaj antitrupave neutralizues, shumica e përgjigjes së qelizave T, të shkaktuara nga vaksinimi ose infeksioni natyror, e njeh variantin. Imuniteti i ruajtur mirë i qelizave T ndaj Omicron ka të ngjarë të kontribuojë në mbrojtjen nga COVID-19 i rëndë, i cili mbështet atë që mjekët e Afrikës së Jugut kishin dyshuar fillimisht kur shumica e pacientëve me infeksione Omicron nuk u sëmurën rëndë”, raportuan studiuesit të martën.

Studiuesit analizuan të dhënat e transmetimit të mbledhura nga gati 12,000 familje të infektuara në Danimarkë, duke përfshirë 2,225 familje me një infeksion Omicron. Në përgjithësi, kishte 6,397 infeksione dytësore në javën pas infeksionit të parë në shtëpi. Pas llogaritjes së faktorëve të tjerë të rrezikut, shkalla e përhapjes së virusit nga personi në person te njerëzit e vaksinuar plotësisht ishte afërsisht 2.6 herë më e lartë në familjet me Omicron sesa në familjet me Delta, raportuan studiuesit.

Advertisement
Share.

Comments are closed.

Copyright © 2021 Struga.info | Privacy policy