Studimi: Mosha e madhe e babait ndikon tek infertiliteti dhe shëndeti i fëmijës

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Studimi: Mosha e madhe e babait ndikon tek infertiliteti dhe shëndeti i fëmijës

Është zbuluar se mosha e babait ndikon në rezultatet riprodhuese dhe të pjellorisë, të tilla si një rënie në shkallën e suksesit të IVF/ICSI dhe një rritje të shkallës së lindjes së parakohshme.

Studimet kanë vërtetuar një lidhje të drejtpërdrejtë të moshës së babait me disa çrregullime si autizmi, skizofrenia, çrregullimet bipolare dhe Leuçemia e fëmijërisë. Duhet patjetër të edukohen çiftet jopjellore për pasojat që vijnë nga mosha e madhe.

Në këtë artikull të “TheHelthsite”, Dr Pallavi Prasad, Konsulent i Fertilitetit në Nova IVF Fertility Bangalore, hedh dritë mbi disa rreziqe që lidhen me atësinë e vonuar.

Mosha e madhe e babait ndikon në cilësinë e spermës?

Advertisement

Mosha e madhe e babait në përgjithësi përcaktohet si mosha e një babai 40 vjeç 45 vjeç në kohën e lindjes. Steriliteti dhe rreziqet e tjera riprodhuese janë të lidhura me moshën e babait (APA). Për disa arsye, efekti i moshës së babait në cilësinë e spermës dhe funksionin riprodhues është i diskutueshëm. Literatura është e mbushur me studime që japin rezultate kontradiktore. Rritja e moshës së babait është lidhur gjithashtu me një rrezik në rritje të sëmundjeve gjenetike. Rishikimi i gjerë i literaturës zbuloi se rritja e moshës së babait ka një efekt negativ në cilësinë e spermës dhe funksionin e testikujve. Rritja e moshës së babait është lidhur me ndryshimet epigjenetike, mutacionet e ADN -së dhe aneuploiditë kromozomale.

Si mund të ndikojë mosha e babait në shëndetin e foshnjës?

Sipas hulumtimit, mosha e rritur e babait në kohën e konceptimit mund të paraqesë rreziqe shëndetësore për një fëmijë. Sidoqoftë, kjo fushë studimi është ende në fazat e hershme, dhe rezultatet janë të përziera. Kërkohet më shumë hetim. Sipas studimeve, kur mosha e babait tejkalon 40 vjeç, ka një rritje të lehtë të rrezikut të rezultateve të pafavorshme të shtatzënisë ose rreziqe shëndetësore për fëmijët e tij, të tilla si:

Humbja e shtatzënisë

Advertisement

Mosha e përparuar e babait mund të shoqërohet me një rrezik paksa të rritur të abortit ose lindjes së vdekur para 20 javëve të shtatzënisë.

Defekte të lindjes

Disa defekte të rralla të lindjes, të tilla si defektet në zhvillimin e kafkës, gjymtyrëve dhe zemrës, mund të rriten nga mosha e madhe e babait.

Autizmi

Advertisement

Sipas hulumtimit, ekziston një lidhje midis moshës më madhe të babait dhe një përhapje të shtuar të çrregullimit të spektrit të autizmit.

Skizofreni

Mosha e madhe e babait mund të rrisë rrezikun e çrregullimit të rëndë mendor skizofreni dhe mund të shoqërohet me një fillim të hershëm të simptomave.

Leuçemia limfoblastike akute në fëmijëri

Advertisement

Një rrezik pak më i lartë i leuçemisë limfoblastike akute të fëmijërisë, një kancer që shkakton prodhim jonormal të qelizave të bardha të gjakut, mund të shoqërohet me moshën e madhe atërore.

Steriliteti, aborti, defektet e lindjes, rezultatet e dobëta të zhvillimit neurologjik dhe kanceri i fëmijërisë janë të gjitha të lidhura me moshën e përparuar të babait.

Share.

Comments are closed.

Copyright © 2021 Struga.info | Privacy policy