Studimi: Nivelet e ulëta të vitaminës D e bëjnë Omicronin më të ashpër

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Studimi: Nivelet e ulëta të vitaminës D e bëjnë Omicronin më të ashpër

Një studim i kohëve të fundit nga shkencëtarët izraelitë tregoi se personat që kanë nivele të mjaftueshme të vitaminës D kishin më pak gjasa të prekeshin nga Covid-19 por edhe nëse prekeshin e kalonin më lehtë gjendjen.

Gjysma e njerëzve me mungesë vitaminash zhvilluan sëmundje të rënda, kërcënuese për jetën në krahasim me më pak se 10 për qind të atyre që kishin nivele normale. Studimi është i pari që shqyrton nivelet ekzistuese të vitaminave tek njerëzit përpara se të prekeshin me COVID-19.

Të dhënat vijnë nga 253 njerëz që u shtruan në një spital midis 7 prillit të viti 2020 dhe 4 shkurtit 2021 – një periudhë kohore përpara se të shfaqej varianti shumë infektiv Omicron. Rezultatet, megjithatë, janë “njëlloj të rëndësishme” për Omicron si për shtamet e mëparshme, thonë autorët e studimit.

Vitamina D sintetizohet kryesisht në mënyrë natyrale në lëkurën e njeriut dhe kërkon ekspozim të drejtpërdrejtë ndaj dritës së diellit (veçanërisht, UV-B). Duke pasur parasysh se si pandemia ka mbajtur shumë njerëz kryesisht në ambiente të mbyllura për më shumë se dy vjet, është e lehtë të shihet se si një numër i konsiderueshëm individësh mund të ketë rënë nën pragun për nivele adekuate të vitaminave – që në mënyrë konvencionale është të paktën 20 nanogram për një mililitër gjak.

Advertisement

Të dhënat e reja, megjithatë, tregojnë se edhe kjo është shumë e ulët. Tani këshillohet një nivel minimal prej 50 mg/mL. Nivelet nën nivelin e tij thuhet se shkaktojnë përgjigje të dobëta imune të lindura ndaj atyre të zakonshme që shkaktojnë infeksione pas një operacioni.

Dieta luan një rol shumë më të vogël në marrjen dhe mirëmbajtjen e vitaminës. Është i tretshëm në yndyrë dhe jo në ujë e gjendet në ushqime të tilla si peshku i freskët me yndyrë, kërpudhat, të verdhat e vezëve, mëlçia e viçit dhe rosat. Sipas Robin Wright nga Victoria, Australi, sasia e vitaminës D3 në ushqim është mjaft e vogël.

“Për shumicën e njerëzve me pak ekspozim ndaj diellit e vetmja mënyrë praktike për të siguruar nivele të mira janë suplementet e vitaminës D3″, thotë Wright.

Një nivel i ulët i vitaminës D “është sigurisht një shkak kryesor për COVID-19 të rëndë.

Advertisement

Gjatë gjithë jetës, vitamina rregullon metabolizmin e kalciumit, i cili është thelbësor për zhvillimin dhe mirëmbajtjen e kockave të shëndetshme. Parandalon sëmundje thelbësore tek fëmijët dhe të rriturit. Kjo e fundit rezulton në kocka të brishta dhe fraktura të mundshme. Hulumtimet e botuara në “The Lancet” dhe të përpiluara përpara shfaqjes së varieteteve të COVID-19 zbuluan se, krahasuar me ilaçet e rreme, vitamina D gjithashtu zvogëlon rrezikun e kontraktimit të infeksioneve të tjera të frymëmarrjes.

Studiuesit izraelitë paralajmëruan se vitamina D ishte vetëm “një pjesë e enigmës komplekse” në bazë të rasteve të rënda të COVID-19. Sipas tyre vitamina D shërben si një ndihmë për individët që të mos zhvillojnë sëmundje serioze.

Share.

Comments are closed.

Copyright © 2022 Struga.info | Privacy policy