STUDIMI: Një nga origjinat e mundshme të thella të Covid afatgjatë

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ndërveprimi midis proteinave spike të koronavirusit SARS-CoV-2 dhe qelizave të rrugëve të frymëmarrjes njerëzore mund të shkaktojë ndryshime të qëndrueshme në shprehjen e gjeneve që mund të shpjegojnë pse disa pacientë me pasoja të gjata nga Covid vazhdojnë të përjetojnë vështirësi në frymëmarrje edhe disa muaj pas shërimit. Kjo është ajo që del nga disa studime të kryera mbi kulturat e qelizave njerëzore dhe të prezantuara gjatë takimit virtual Biologji Eksperimentale (EB) 2021.

Koronavirusi CoViD-19 është i mbuluar me gunga të vogla, si proteina, si thonj – thumba – që lidhen me një receptor të veçantë qelizor (ACE2) gjatë infeksionit dhe lejojnë që patogjeni të lëshojë materialin e tij gjenetik brenda qelizave. Ekipi i udhëhequr nga Nicholas J. Evans, nga Universiteti Teksasit, përsosi një metodë të mëparshme të kulturës qelizore për të marrë, in vitro, një popullatë të qelizave të frymëmarrjes njerëzore që ishte sa më afër të ishte e mundur, për sa i përket kushteve fiziologjike dhe përgjigjeve, ndaj atyre të mushkërive.

Kur këto qeliza u ekspozuan ndaj përqendrimeve pak a shumë masive të proteinave spike të pastruara (dmth. pa virus), ato filluan të tregojnë ndryshime në shprehjen e gjeneve që mbetën të dukshme edhe pas përfundimit të këtij kontakti të padëshiruar. Në këtë rast, ndryshimet e shkaktuara nga thumba në shprehjen e gjeneve janë shfaqur për shembull në gjenet e përfshira në përgjigjen inflamatore.

Duke krahasuar rezultatet me të dhënat e dala nga studimet mbi pacientët me infeksion Covid, u pa që ajo që u vu re në kulturat qelizore reflekton realitetin. Këto ndryshime në shprehjen e gjeneve në qelizat e rrugëve të frymëmarrjes mund të shpjegojnë pjesërisht disa simptoma të vazhdueshme të frymëmarrjes të raportuara nga pacientë me Cvoid afatgjatë, të tilla si mungesa e frymëmarrjes dhe lodhja.

Advertisement

Duke përdorur këtë bazë kërkimore, e cila simulon efektet e kulmit gjatë infektimit, ne ndoshta mund të zgjidhim disa nga misteret për origjinën e Covidit afatgjatë, një pandemi e dytë me të cilën do të duhet të merremi për një kohë të gjatë. (Focus)

Share.

Comments are closed.

Copyright © 2021 Struga.info | Privacy policy