Antarktidë, shkrirja e akullit është afër pikës kritike

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Antarktidë, shkrirja e akullit është afër pikës kritike

Shkrirja e akullit në Antarktidë tani është afër pikës kritike.

Kjo tregohet nga tendenca e temperaturës gjatë 45 milionë viteve të fundit, e rindërtuar me ndihmën e mikrofosileve dhe inteligjencës artificiale në studimin e botuar në revistën “Nature Geoscience” dhe të udhëhequr nga Universiteti Victoria i Wellington, Zelanda e Re, dhe nga ‘British Universiteti i Birminghamit.
 Të dhënat tregojnë se jemi pranë një pike pa kthim përsa i përket shkrirjes së akullit, i cili mund të shkaktojë një rritje katastrofike të nivelit të detit, deri në 50 metra.

Harta, e marrë nga kombinimi i të dhënave në lidhje me mikrofosilet e molekulave të vetme me inteligjencën artificiale, konfirmon gjithashtu parashikimet e fundit në lidhje me 16 pikat speciale të mbrojtura të planetit, të cilat përfshijnë zhdukjen e rafteve të akullit të Antarktidës midis pesë ngjarjeve më afër pikës pa kthim.

Share.

Comments are closed.

Copyright © 2022 Struga.info | Privacy policy