Deri në vitin 2030 vaksinat e para kundër kancerit dhe sulmit në zemër

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Deri në vitin 2030 vaksinat e para kundër kancerit dhe sulmit në zemër

Vaksinat e para të personalizuara mRna kundër kancerit, sëmundjeve kardiovaskulare dhe sëmundjeve autoimune mund të jene gati deri në vitin 2030.

Sipas  “Guardian” kompania amerikane Moderna  pas vaksinave kundër Covid-it, po punon për ato kundër virusit sincicial dhe kundër melanomës, teksa për të dyja ka marrë procedurën e përshpejtuar të miratimit.

Për virusin sincicial, veçanërisht, vaksina ka treguar një efikasitet prej 83,7% në parandalimin e të paktën dy simptomave, kollës dhe temperaturës, në moshën mbi 60.

 

Advertisement

“Unë besoj se ne do të jemi në gjendje t’i ofrojmë vaksina të personalizuara kundër shumë llojeve të ndryshme të kancerit për popullatën e botës” shpjegoi Paul Burton, drejtor mjekësor i Moderna

 

Në të ardhmen e afërt duhet të zhvillohen edhe vaksina kundër sëmundjeve kardiovaskulare dhe autoimune. Për sëmundjet e frymëmarrjes, sipas Burton, “një injeksion i vetëm mund të jetë i mjaftueshëm për t’u mbrojtur nga Covid, gripi dhe virusi sincicial”. Por vaksinat mRNA mund të jenë të përshtatshme për të luftuar sëmundjet e rralla aktualisht pa terapi. Kërkimet italiane janë gjithashtu aktive në frontin terapeutik të vaksinës mRna, me laboratorin e imunoregulimit Armenise-Harvard në Institutin Italian të Mjekësisë Gjenomike (Iigm) dhe bioteknologjinë italo-zvicerane Nouscom, e cila bazohet në hyrjen në qarkullim të vaksinës. Në vend të kësaj, pas 7 vjet eksperimenti, rezultatet e para pozitive të vaksinës kundër kancerit të mëlçisë u arritën nga studiuesit e Institutit të Kancerit Pascale në Napoli.

 

Advertisement

Hulumtimi amerikan i eksperimentuar me minj dhe majmunë synon më pas një vaksinë universale, e cila ka treguar se është në gjendje të prishë mbrojtjen që tumoret vendosin për t’u mbrojtur nga sulmet e sistemit imunitar, duke bllokuar qelizat e sëmura. Vlen të përmendet gjithashtu një terapi e re e bazuar në Car-T nga studiues holandezë, e cila ka gjetur shenja të hershme të efikasitetit në disa lloje të tumoreve të ngurta, si në monoterapi, ashtu edhe të rritur me një vaksinë mRna. Vetë kompanitë farmaceutike dhe ekspertët e industrisë e pranojnë nevojën për të mos shpërndarë pasurinë e përvojës së fituar gjatë pandemisë. /Ansa

Share.

Comments are closed.

Copyright © 2024 Struga.info | Privacy policy