‘Eko-ankthi’, frika nga dënimi mjedisor po rëndon gjithnjë e më shumë mbi të rinjtë

Pinterest LinkedIn Tumblr +
‘Eko-ankthi’, frika nga dënimi mjedisor po rëndon gjithnjë e më shumë mbi të rinjtë

Kriza klimatike po ndikon gjithnjë e më shumë në shëndetin mendor të fëmijëve dhe të rinjve, kanë paralajmëruar ekspertët.

Nivelet në rritje të “eko-ankthit”-frika kronike nga dënimi mjedisor-ka të ngjarë të nënvlerësohen dhe dëmtojnë shumë njerëz në një kohë të mëvonshme. Duke shkruar në revistën shkencore “British Medical Journal”, Mala Rao dhe Richard Powell, nga Departamenti i Kujdesit Parësor dhe Shëndetit Publik të Imperial College në Londër, thanë se eko-ankthi rrezikon të përkeqësojë pabarazitë shëndetësore dhe sociale midis atyre janë më të prekshëm nga problemet psikologjike.

Edhe pse ende nuk konsiderohet një gjendje e diagnostikueshme, njohja e eko-ankthit dhe efektet e tij komplekse psikologjike po rritej, thanë ata, siç ishte ndikimi i tij “disproporcional” tek fëmijët dhe të rinjtë.

Në artikullin e tyre, ata vunë në dukje një sondazh të vitit 2020 të psikiatërve të fëmijëve në Angli që tregonte se më shumë se gjysma (57%) po shohin fëmijë dhe të rinj të shqetësuar për krizën klimatike dhe gjendjen e mjedisit.

Advertisement

Një studim i fundit ndërkombëtar i ankthit klimatik tek të rinjtë e moshës 16 deri në 25 vjeç tregoi se rëndesa psikologjike e krizës klimatike “po ndikonin në një numër të madh të këtyre të rinjve në të gjithë botën që vuajnë nga eko-ankthi”, shtuan ata.

Rao dhe Powell u bënë thirrje udhëheqësve globalë që “të njohin sfidat e ardhshme, nevojën për të vepruar tani dhe angazhimin e nevojshëm për të krijuar një rrugë drejt një të ardhmeje më të lumtur dhe më të shëndetshme.
Deri në vitin 2030 emetimet e karbonit pritet të rriten me 16%, sipas OKB -së, në vend që të përgjysmohen dhe të enën nën kufirin 1.5 gradë celsius.

Hulumtimi tregoi se ndryshimi i sjelljes jo të shëndetshme mund të jetë kyç për arritjen e emetimeve zero deri në vitin 2050.(The Guardian, gazeta “Si”)

Advertisement
Share.

Comments are closed.

Copyright © 2021 Struga.info | Privacy policy