Prishja e godinës së teatrit, Albin Kurti sulmon Ramën: Kujtesa e një populli nuk duhet të preket nga regjimet

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Prishja e godinës së teatrit, Albin Kurti sulmon Ramën: Kujtesa e një populli nuk duhet të preket nga regjimet

Kryeministri i Kosovës Albin Kurti ka reaguar për shembjen e godinës së Teatrit Kombëtar.

Ai shpreh mbështetjen ndaj artistëve dhe qytetarëve të Tiranës. Sipas tij, kujtesa e një populli duhet të mbahet e paprekur nga regjimet.

Gjithashtu është paralajmëruar dhe një protestë e Vetëvendosjes këtë pasdite përpara Teatrit Kombëtar në Prishtinë.

Postimi i plotë

Advertisement

Ne duhet të jemi mbrojtësit e çdo cepi të kulturës sonë. Një pjesë e saj na është vjedhur nga pushtuesi serb – 1.200 artefakte kulturore të Kosovës. Një pjesë tjetër na është shtypur e ndrydhur nga diktatura e ideologji, na është sulmuar nga akademitë e fqinjëve, na është shitur e rrënuar prej paditurisë zyrtare a korrupsionit institucional.

Arkiva e një populli, kujtesa e tij, duhet të mbahet e paprekur nga regjimet. Kultura është krijuar nëpër historitë e regjimeve, por në thelb të saj është krijimtaria dhe aderimi i një populli.

Kur shembet një monument kulture, kjo nuk ndodh si pasojë e një gjykimi të pjesshëm, që vjen prej shijes së veçantë të dikujt, por prej interesave të përkohshëm që lidhen me përfitimet e disave.

I përshëndes dhe i mbështes tërë artistët dhe qytetarët e Tiranës që e mbrojtën kaq gjatë Teatrin Kombëtar. Kur ndodhin humbje, ngjarjen sa edhe vetë humbja, e shënon në histori rezistenca. Në rezistencë mësojmë, e meqë nuk i harrojmë ato mësime, ata që sot përfitojnë, nesër humbin, kurse ata që humbin fitojnë.

Advertisement
Share.

Comments are closed.

Copyright © 2024 Struga.info | Privacy policy