SHBA ble 400 milion doza të një vaksine koronavirusi që mund të mos ekzistojë kurrë

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Edhe pse shpresat e presidentit amerikan Donald Trump që një vaksinë do të ishte e gatshme për përdorim të gjerë deri në fund të vitit nuk ka të ngjarë të bëhet e vërtetë, disa kompani farmaceutike kanë inkurajuar rezultatet e hershme, dhe kanë filluar testimin në vaksinat e mundshme.

Përmes Autoritetit të tij të Kërkimit dhe Zhvillimit të Avancuar Biomjekësor (BARDA), SHBA ka investuar shumë në disa programe të zhvillimit të vaksinave, duke harxhuar më shumë se 2.1 miliardë dollarë për kompanitë farmaceutike, të bazuara në SHBA dhe jashtë saj, që punojnë në zhvillimin e vaksinave kundër koronavirusit. Deri më tani, grantet po mbështesin zhvillimin e vaksinave, testimin dhe shkallëzimin e prodhimit.

BARDA, pjesë e Departamentit të Shëndetit dhe Shërbimeve Njerëzore, u krijua në vitin 2006 me mandatin për të investuar në kërkime dhe për të forcuar gatishmërinë e SHBA-së kundër kërcënimeve biomjekësore, nga bioterrorizmi në pandemi. Buxheti i tij për vitin 2020 ishte vendosur në 1.6 miliardë dollarë, por agjencisë iu dha fonde të mëtejshme për 2 miliardë dollarësh, si pjesë e një pakete të financimit të urgjencës.

Me marrëveshjen e saj të fundit të financimit të njoftuar, BARDA i dha një grant prej 1.2 miliardë dollarësh AstraZeneca me qendër në Mbretërinë e Bashkuar, jo vetëm për të shpejtuar studimin dhe zhvillimin e një vaksine, por për të rezervuar 400 milion doza të saj për SHBA-në.

Advertisement

Prodhuesi i ilaçeve po hyn në një fazë të tretë të testimit, dhe shpreson të ketë dozat e para të vaksinës në tetor, me disponueshmëri më të gjerë në vitin 2021. Sidoqoftë, nuk ka siguri që vaksina në të vërtetë do të jetë efektive, e sigurt dhe do të marrë miratimin nga agjencitë rregullatore për përdorim te popullata. Ndërsa rezultatet e hershme janë premtuese, nuk ka siguri që vaksina do të funksionojë, ose se mund të bëhet e disponueshme edhe para atyre nga ndërmarrje të tjera.

Kjo nuk është hera e parë që administrata ka provuar të sigurojë doza të një vaksine të mundshme për amerikanët. Më herët në pandemi, Trump kishte provuar të blinte CureVac, një kompani gjermane që punon në një vaksinë, me qëllim që vaksinat të jenë në dispozicion ekskluzivisht për SHBA-në.

Kohët e fundit, SHBA bëri një investim prej 30 milion dollarësh në hulumtimin e vaksinës së kompanisë farmaceutike franceze Sanofi, nëse rezultatet janë pozitive, dozat e para do të shkojnë në SHBA për dallim nga marrëveshja AstraZeneca, megjithatë, marrëveshja nuk përmend një numër specifik të dozave që do të viheshin në dispozicion të SHBA-së. (Quartz)

Advertisement
Share.

Comments are closed.

Copyright © 2022 Struga.info | Privacy policy