Turizmi: Besimi është monedha e re

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Organizata Botërore e Turizmit thotë se vazhdon të monitorojë kufizimet e udhëtimit në të gjithë botën.

“Të dhënat tona të fundit tregojnë se 100% e të gjitha destinacioneve kanë kufizime në vend. Në varësi të kur dhe ku janë hequr kufizimet e udhëtimit, shifrat ndërkombëtare të turistëve mund të bien midis 60 dhe 80% këtë vit. Rënia globale e turizmit tashmë ka marrë një taksë për ekonomitë kombëtare, jetesën e njerëzve dhe përpjekjet tona për të arritur Qëllimet e Zhvillimit të Qëndrueshëm. Pa një sektor të fortë dhe jetik të turizmit, shumë miliona punë dhe biznese të vogla janë në rrezik.”- citon Zurab Pololikashvili, Sekretar i Përgjithshëm i Organizatës.

Ai ka bërë thirrje për hapa konkretë që vënë në veprim mbështetjen e sektorit.

Në një deklaratë, Organizata citon se “Këtë javë, ne jemi inkurajuar nga plani i veprimit i përcaktuar nga Bashkimi Europian për të rihapur turizmin në një kohë të duhur, të përgjegjshme dhe të koordinuar. Heqja e kufizimeve të udhëtimit, së pari brenda kombeve dhe pastaj përtej kufijve ndërkombëtarë, do të lejojë që përfitimet e shumta sociale dhe ekonomike që sjell turizmi të kthehen jo vetëm në Europë, por në të gjithë botën.”

Advertisement

Plani i BE-së, i cili i detyrohet shumë punës së Komisionerit Breton, citohet në deklaratë, është një shembull për të ndjekur pjesën tjetër të botës.

Për Organziatën Botërore të Turizmit, përcaktimi i protokolleve të reja të shëndetit dhe sigurisë për çdo pjesë të zinxhirit të vlerës së turizmit – përfshirë udhëtimin, akomodimin, ushqimin dhe kohën e lirë – do ta bëjë atë më të sigurt udhëtimin.

Besimi, thotë ajo, është monedha e re e normalitetit tone të ri. Dhe turizmi është i pozicionuar në mënyrë ideale të jetë mjeti për të kanalizuar besimin.

“Nëse njerëzit kanë besim te qeveritë dhe në sektorin e turizmit për t’i mbajtur ata larg nga dëmtimi, ata me të vërtetë do të udhëtojnë nesër.

Advertisement

Turizmi promovon solidaritet dhe miqësi, turizmi do të luajë një rol kryesor në përhapjen e besimit më gjerësisht, me përfitime që udhëtojnë përtej vetë turizmit. Vetëm në këtë mënyrë mund t’i drejtojmë ekonomitë tona drejt rritjes dhe të fillojnë të rindërtojnë shoqëritë tona.”- thotë Zurab Pololikashvili.

Një paketë e re e Asistencës Teknike është filluar për të ndihmuar Shtetet Anëtare të Organizatës në përgjigjen e tyre ndaj COVID-19. Paketa mbulon gjithçka, nga rimëkëmbja ekonomike, marketingu dhe promovimi, deri te forcimi institucional dhe ndërtimi i rezistencës.

Nëntë finalistë, të zgjedhur, prezantuan idetë e tyre në Zgjidhjet Shëruese për Sfidën e Turizmit. Nisma ndihmoi në identifikimin e ideve të gatshme për të zbutur ndikimin e COVID-19.

Hulumtimi nga Komiteti Botëror për Etikën e Turizmit ka zbuluar se bizneset dhe shoqatat tregtare po tejkalojnë përpjekjet e tyre normale për të mbështetur punonjësit dhe komunitetet në të cilat ata veprojnë gjatë këtyre kohërave sfiduese.

Advertisement
Share.

Comments are closed.

Copyright © 2022 Struga.info | Privacy policy