Bislimovski: Politikanët të kuptojnë sesa e rëndësishme është investimi në kapacitetin energjetik

Pinterest LinkedIn Tumblr +

“Rajoni e përballoi krizën energjetike me objektet e ndërtuara nga koha e ish-Jugosllavisë. Duhet të ndodhte një krizë, që politikanët të kuptonin se sa e rëndësishme është të investohet në kapacitetet energjetike të përcaktuara strategjikisht”, theksoi Marko Bislimoski, kryetar i Komisionit Rregullativ për Energji dhe Shërbime të Ujit (KRRE) në panelin “Si të arrihet deri te ‘Toka e premtuar’ mbi energjinë e gjelbër” që është në kuadër të eventit ndërkombëtar “Dialogu i Lidershipit në Evropën Juglindore” 2023 Beyond International Expo, i cili mbahet në Selanik të Greqisë.

“Në fund të krizës mund të konkludojmë se stabiliteti i shpërndarjes nuk vihej në pikëpyetje, por një çmim i rritur disa herë në bursa ishte një shkas kyç që kompanitë të nisnin investimet agresive në burimet e rinovueshme. Në vetëm një vit, kapaciteti i instaluar përmes iniciativës private është rritur me 8%, dhe këtë vit presim që të arrijë në 15%. Eldoradoja e investimeve në burimet e ripërtëritshme ka reduktuar varësinë e vendit nga importi, e cila tani është ulur nga 30% në vetëm 11%”, tha Bislimoski.

Bashkëbiseduesit nga sektori energjetik, përfshirë profesorë universitarë si dhe përfaqësues të lartë politikë nga vendet e rajonit, ranë dakord se kriza “zgjoi” Evropën, e cila nga ana e saj përgatiti një plan ekonomiko-investues me fokus energjinë dhe një mbështetje financiare. paketë për ekonomitë për të amortizuar efektet nga kriza energjetike që janë pasojë e drejtpërdrejtë e luftës.

“Ne si shtet kemi zbatuar gjithçka që Bashkimi Evropian kërkon nga ne për sa i përket energjisë, prandaj besoj se BE-ja do të rrisë në mënyrë dramatike mbështetjen financiare për vendet e Ballkanit”, tha Marko Bislimoski, kryetar i KRRE.

Advertisement

Ngjarja ndërkombëtare “Dialogu i Lidershipit në Evropën Juglindore” 2023 Beyond International Expo, zhvillohet nga 24 deri më 26 maj në Selanik, Greqi.

Bislimovski: Politikanët të kuptojnë sesa e rëndësishme është investimi në kapacitetin energjetik shkruan Telegrafi.

Share.

Comments are closed.

Copyright © 2022 Struga.info | Privacy policy