Gjorgievska: Kujdesi për shëndetin mendor është i patjetërsueshëm

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Bashkëshortja e Presidentit të Republikës së Maqedonisë, Elizabeta Gjorgievska mori pjesë në punëtorinë me temë “Burn out syndrome”, kushtuar kujdesit ndaj shëndetit mendor.

Qëllimi i punëtorisë është ndërgjegjësimi për shëndetin mendor tek të rinjtë, në mënyrë që të përballen më lehtë me sfidat me të cilat përballen dhe do të përballen në të ardhmen.

Gjorgievska në fjalën e saj theksoi se edhe pse muaji maj është muaji dedikuar kësaj punëtorie, arsyeja e vërtetë është pandemia që ka ndikuar shumë jo vetëm në shëndetin fizik, por edhe në gjendjen psikologjike dhe emocionale të njerëzve, duke shkaktuar stres dhe ankth.

“Numri i njerëzve që vuajnë është rritur ndjeshëm gjatë pandemisë. Stresi kronik, izolimi dhe ankthi çojnë në rraskapitje mendore, emocionale dhe fizike. Pandemia shkaktoi trauma individuale dhe kolektive, për shkak të izolimit social, ndjenjës së frikës nga infeksioni, ankthit për të ardhmen e pasigurt, si dhe tronditje emocionale, pikëllim dhe dhimbje për shkak të humbjes së njerëzve të dashur”, tha Gjorgievska.

Advertisement

“Shpesh thuhet në trup të shëndoshë, shpirt të shëndoshë. Por ne duhet të ushqejmë një shpirt të shëndoshë dhe ta parandalojmë sindromën “Burn out”. Gjithmonë mendoj se parandalimi është vendimtar dhe nëse kemi mundësi është më mirë të parandalojmë dukuritë negative”, tha Gjorgievska, duke shtuar se nëse ato nuk adresohen me kohë dhe këto kushte mund të kenë efekte negative afatgjata.

Gruaja e Presidentit shprehu bindjen se këto punëtori, sesione falas me psikologë, manuale profesionale dhe harta interaktive, do të ndryshojnë perceptimin në shoqërinë maqedonase, do të ndihmojnë në largimin e stigmës që lidhet me shëndetin mendor dhe do t’i ndihmojnë njerëzit të marrin këshilla të mira dhe praktike për kujdesin mendorë, si bazë për mirëqenien e tyre.

Gjorgievska: Kujdesi për shëndetin mendor është i patjetërsueshëm shkruan Telegrafi.

Advertisement
Share.

Comments are closed.

Copyright © 2022 Struga.info | Privacy policy