Nikolovski: Fermerët në rrezik për humbjen e të drejtave të tokës shtetërore

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Nga fundi i vitit të kaluar fermerëve kanë filluar t’u skadojnë kontratat për dhënien me qira të tokës shtetërore të lidhura në vitin 2007 dhe nëse nuk bëhen ndryshime në Ligjin për tokën bujqësore, ata do të humbasin të drejtën për subvencione, paralajmëron ministri i Bujqësisë. , Ljupço Nikolovski. Për lidhjen e kontratave të reja, ligji ekzistues parashikon procedura komplekse dhe të gjata administrative, të cilat lehtësohen nga ndryshimet e propozuara. Ministri kërkon që amendamentet e propozuara të miratohen menjëherë, sepse përveç faktit që tashmë janë 172 kontrata qiraje të skaduara, në muajt në vijim do të skadojnë edhe qindra të tjera.

“Kryetari i Komisionit Parlamentar për Bujqësi prej më shumë se një muaji nuk ka caktuar seancën për të kaluar ndryshimet në Ligjin për Tokën Bujqësore të propozuar nga deputetët, të cilat lehtësojnë shumë procedura për fermerët. Amendamentet e ligjit, të propozuara me procedurë të shkurtuar që nga 19 shkurti, i cili anashkalon mundësinë që fermerët që kanë skaduar qiranë për tokën bujqësore në pronësi të shtetit, mund ta përdorin tokën pa pengesa deri në lidhjen e një kontrate të re dhe të ushtrojnë të drejtën e subvencionimit gjatë procesi zgjedhor”, tha ministri Nikolovski.

Ministri Nikolovski thotë se ndryshimet e propozuara nuk janë populiste, por sistemike dhe plotësojnë zbrazëtirën ligjore në ligjin e miratuar në Kuvend në vitin 2007, i cili prek mbi 10.000 qiramarrës të tokës bujqësore shtetërore.

“Nuk kanë faj fermerët që do të ketë zgjedhje në këtë periudhë. I bëj thirrje deputetëve dhe kryetarit të Komisionit që të mos bllokojnë këto ndryshime, të cilat do të ulin vuajtjet e fermerëve. Kontratat janë lidhur për 15 vjet dhe këto janë kontratat e para që skadojnë. Në muajt në vijim, prill, maj dhe qershor, periudhë e nevojshme për formimin e qeverisë së re, do të skadojnë më shumë kontrata”, tha ministri Nikolovski.

Advertisement

Ai ka raportuar se departamentet në Ministri kanë përgatitur informatat dhe vendimet e nevojshme për lidhjen e kontratave të reja, të cilat do të garantojnë siguri për fermerët dhe nuk do t’i rrezikojnë ata të marrin subvencione. /Telegrafi/

Nikolovski: Fermerët në rrezik për humbjen e të drejtave të tokës shtetërore shkruan Telegrafi.

Share.

Comments are closed.

Copyright © 2024 Struga.info | Privacy policy