Tre elemente shqiptare që e karakterizojnë Shkupin

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Tre elemente shqiptare që e karakterizojnë Shkupin

Kryeqyteti i Maqedonisë së Veriut është qyteti i Shkupit. Ai është qyteti më i madh në vend dhe në të njëjtën kohë paraqet një qendër administrative-politike, ekonomike, kulturore dhe arsimore-shkencore. Ndodhet në pjesën veriore të vendit dhe ndahet në dy pjesë nga lumi Vardar. Qyteti në rrjedhën e ekzistencës së tij, varësisht nga rrethanat historike, është quajtur me emra të ndryshëm, dhe emri i tij i lashtë është Skupi.

Telegrafi Maqedoni me ndihmën e Intelegjencës Artificiale, shkruan për elementet shqiptare nga kryeqyteti i Maqedonisë së Veriut. Këto janë tre nga shumë elemente shqiptare që e karakterizojnë Shkupin.

Shtëpia Memorial e Nënë Terezës
Shtëpia Memorial dhe memoralet e Nënë Terezës (1910 – 1997) ndodhen në rrugën Maqedonia, në qendër të qytetit të Shkupit. Ajo është dedikuar humanistes së madhe Agnesë Gonxhe Bojaxhiu – Nënë Tereza, e lindur në Shkup dhe fituese e Çmimit Nobel për Paqe në vitin 1979. Sot, misionaret e bamirësisë të Nënë Terezës përfshijnë mbi 3,000 motra dhe mbi 500 vëllezër në shumë vende të botës. Nënë Tereza u shpall qytetare e nderit e vendlindjes së saj, Shkupit, e cila pas nisjes së saj për misionin humanitar për të ndihmuar njerëzit e urritur dhe të braktisur, e vizitoi katër herë: në vitet 1970, 1978, 1980 dhe 1986.

Foto: Macedonia Timeless

Tregu i vjetër
Në Shkup, në anën e majtë të Vardarit, përmes Urës së Gurit, ndodhet Tregu i Vjetër i Shkupit. Pjesë e qytetit me një histori, traditë, kulturë dhe arkitekturë të ndryshme dhe të pasur, sot është një përzierje mes të vjetrës dhe të resë, ekonomisë dhe tregtisë, kulturës dhe traditës. Në frymën e rrethanave historike kohore dhe zhvillimore, kulturës së organizimit dhe traditës së jetesës, tregu i vjetër i Shkupit ka ruajtur shumë ndërtesa funksionale nga periudha osmane, dhe ndërtime të reja që janë ndërtuar si tipare të kohës moderne. Këto përfshijnë Bezisten e Shkupit, Kapan An, Suli An, Kurshumli An, Daut – Pasha Amamin, Çifte Amamin, kishën Shën Spas, kishën Shën Dimitrij, kompleksin e muzeve të Maqedonisë (muzeu historik, arkeologjik, etnologjik).

Advertisement
Foto: Macedonia Timeless

Monumenti i Skënderbeut Gjergj Kastrioti
Skënderbeu (1405-1468) është një hero kombëtar nga Shqipëria, një luftëtar për lirinë nga robëria Osmane. Si një vepër e skulptorit Toma Tomai nga Shqipëria, monumenti i Skënderbeut u vendos në vitin 2006. Skënderbeu konsiderohet si një udhëheqës i madh i cili mbrojti vlerat e Evropës mesjetare gjatë pushtimeve Osmane në Ballkan. Vendosja e monumentit në Shkup është një konfirmim i frymës tradicionale të bashkimit të qytetit.

Foto: Macedonia Timeless

Sot, sipas të dhënave të regjistrimit të vitit 2021, në Shkup ka 171.171 amvisëri dhe 526.502 banorë, prej të cilëve 120.293 janë shqiptarë, 309.107 maqedonas, si dhe popullsi të etnive tjera. /Telegrafi/


Shëtitje nëpër rrugët e Shkupit – qytetit më të madh në Maqedoninë e Veriut

Advertisement
Lexo po ashtu
Shëtitje nëpër rrugët e Shkupit – qytetit më të madh në Maqedoninë e Veriut

 

Advertisement

Tre elemente shqiptare që e karakterizojnë Shkupin shkruan Telegrafi.

Share.

Comments are closed.

Copyright © 2022 Struga.info | Privacy policy