Bëni Like Struga.info në Facebook


Fëmijët afganë mësojnë shqip; program i posaçëm në shkolla për nxënësit

Pinterest LinkedIn Tumblr +
Fëmijët afganë mësojnë shqip; program i posaçëm në shkolla për nxënësit

10 vjeçari Karar Ahmad Jalali është një nga fëmijët afganë që aktualisht mëson në shkollën 9 vjeçare “Ahmet Gashi” në kryeqytet. Ai është në klasë të tretë dhe prej një muaji ka nisur të flasë e të shkruajë shqip.

 

KARAR AHMAD JALALI

NXËNËS AFGAN

Advertisement

Kam një shok dhe një shoqe.

Gazetar: Të ndihmojnë ata ty?

Po.

Gazetar: Të duket e vështirë gjuha shqipe?

Advertisement

Po.

Gazetar: Pse?

Duket më e madhe, krahasuar me Afganistanin. Ky është një kub, kjo piramidë.

Gazetar: Cila është fjala më e bukur në shqip për ty?

Advertisement

Bukur.

 

 

Për bashkëmoshatarët e tij, Karar është i komunikueshëm , shumë i dashur dhe i zgjuar.

Advertisement

 

 NXËNËS

1-Është shoku im më i mirë.

2-Unë e ndihmoj shumë. Kur s;më kupton shqip, komunikojmë anglisht.

Advertisement

3-Për mua që të kem një shok që është jashtë shtetit ëështë shumë mirë. Mendoj se aim und të jetë një shok i shkëlqyer dhe mund ta mësojë gjuhën më mirë se një shqiptar. Ai është shumë i sjellshëm, por nuk kupton çdo gjë. Unë flas me gishta, ia bëj me figura.

 

10 vjecari afgan është pjesë e një klase normale, megjithatë që në nisje të shkollës në dhjetor të vitit të kaluar, ndaj tij tregohet kujdes i veçantë dhe ndiqet një program i posaçëm edhe pas mbarimit të mësimit.

 

Advertisement

EGLANTINA ÇAÇI

MËSUESE E CIKLIT FILLOR

 

Kemi hartuar një plan ndërhyrje si fillim, ëështë në nivel të kënaqshëm. E rëndësishme është që ai kupton, shkronjat i nejh dhe kopjon shumë mirë nga shkrim shtypi ën shkrim dore. Me të punohet dhe pasdite me mësues të veçantë, muk ka nevojë të nisë me klasën e parë.

Advertisement

 

Drejtori i shkollës “Ahmet Gashi”, Luigj Marku shprehet se ky nuk është rasti i parë që nxënësit afganë vijnë në këtë shkollë.

 

LUIGJ MARKU

Advertisement

DREJTOR I SHKOLLËS “AHMET GASHI”, TIRANË

 

Masa më imediate ishte mësimi i gjuhës. Ne shohim hapa pozitifvë në komunikim. Kemi pasur gjatë viteve me periudha, kanë ardhur e kanë ikur.

 

Advertisement

Në rang vendi, rreth 230 fëmijë afganë mësojnë në shkollat shqiptare.

 

FEMIJET AFGANE MESOJNE SHQIP

PROGRAM I POSACEM NE SHKOLLA PER NXENESIT

Advertisement
Share.

Comments are closed.

Copyright © 2022 Struga.info | Privacy policy