Një observator në detin Mesdhe: Greqia do të ndërtojë dy qendra kërkimore për evolucionin e klimës

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dy qendra kërkimore Greke po ndërtojnë infrastrukturë për të matur treguesit në ajër dhe për të eksploruar ujërat dhe shtratin e detit në Mesdheun juglindor, duke e monitoruar atë nga shtresat më të larta të atmosferës deri në thellësi prej më shumë se 5,000 metra nën ujë, pasi që kjo pjesë e Mesdheut është më e thella. Pajisjet e monitorimit do të duhet të studiojnë në thellësi ndryshimin e klimës dhe të kenë të dhënat e nevojshme për të provuar fatkeqësitë natyrore. Projektet bashkë financohen nga BEI (Banka Europiane e Investimeve).

Kërkimet ajrore, sipas faqes së internetit të Bankës Europiane të Investimeve, do të kryhen nga Observatori Kombëtar i Athinës i cili po ndërton Observatorin Gjeofizik Panhelenik në Antikythera (Pangea). Observatori pra do të jetë në ishullin Antikythera, një ishull i vogël, pothuajse i pabanuar midis Kretës dhe Peloponezit. “Projekti Pangea – shpjegon Manolis Plionis, president i Observatorit Kombëtar të Athinës – do të përfaqësojë një hap të madh përpara në matjen e parametrave atmosferikë dhe në ndërtimin e modeleve të klimës për zonën e Mesdheut jug-lindor. Mesdheu është një pikë e nxehtë për ndryshim klima dhe të dhënat do të na ndihmojnë të kuptojmë se si do të evoluojnë këto ndryshime në vitet që vijnë dhe çfarë pasojash do të kenë ato në shoqëri dhe ekonomi ”.

Nga ana tjetër, për shtratin e detit, Qendra Greke për Kërkime Detare do të ndërtojë një nëndetëse të re për kërkime oqeanografike që do të zëvendësojë atë të mëparshmin, të arkivuar pas 35 vjetësh eksplorimi. Gypi i ri do të jetë në gjendje të eksplorojë edhe ujërat e cekëta pranë tokës së dalë dhe detet e thella, do të jetë 70 metra i gjatë dhe 16 i gjerë dhe do të ketë laboratorët e tij të plotë për qëllime të ndryshme por gjithashtu mundësinë e gjetjes së laboratorëve të tjerë të lëvizshëm. Prandaj, trupi do të jetë një platformë e gjithanshme për kryerjen e një spektri të gjerë misionesh.

Të dy institutet janë në linjë të kuptimit të thellë të ndryshimit të klimës dhe të kuptuarit se si ta luftojmë atë dhe gjithashtu dëmin që mund të na sjellë. Për këtë arsye, Banka Europiane e Investimeve ka dhënë një hua prej 57.7 milion euro për qeverinë Greke për të financuar pjesërisht ndërtimin e observatorit të ri dhe bykut të ri të nëndetëses.

Advertisement

Të dy projektet kanë një horizont zbatimi prej 5 deri në 6 vjet. “Operacioni – shpjegon Costas Kargakos, menaxheri i huasë i BEI që punoi në të dy projektet – mbështet përpjekjet e qeverisë greke për të promovuar investime në kërkimin strategjik të infrastrukturës dhe synon të kontribuojë në zbutjen dhe përshtatjen ndaj ndryshimeve klimatike, përparësitë kryesore për BEI dhe Bashkimin Europian “. (ANSA, scan)

Share.

Comments are closed.

Copyright © 2020 Struga.info | Privacy policy