Sejko: Shqipëria, jo në recension/ Por Guvernatori thotë se norma e interesit mund të shkojë deri në 5%

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ekonomia shqiptare nuk do të shkojë në recension, pavarësisht krizës së fortë të çmimeve.

 

Ky është parashikimi që bën Banka e Shqipërisë, e cila vlerëson se ekonomia vendase është likuide dhe e qëndrueshme dhe ka treguar që mund të përballojë krizat, duke shmangur përjetimin e një rënieje të përgjithshme të aktivitetit ekonomik dhe të shpenzimeve.

 

Advertisement

GENT SEJKO

GUVERNATOR I BANKES SE SHQIPERISE

 

“Mbretëria e Bashkuar dhe eurozona parashikojnë të shkojnë në recession, por ekonomia jonë është fleksibël dhe e rezistueshme ndaj këtyre goditjeve.”

Advertisement

 

Për të bërë të mundur rikthimin e inflacionit në objektiv dhe që çmimet të nisin rënien, Guvernatori Sejko, gjatë raportimit në Komisionin e Ekonomisë, nuk mohoi që norma bazë e interesit të lekut të shkojë edhe në nivelin e 5%, nga 2.75% që është aktualisht.

 

GENT SEJKO

Advertisement

GUVERNATOR I BANKES SE SHQIPERISE

 

“Po kalojmë krizës pas krize dhe shpresojmë që kombinimi I politikës monetare normalizuese, nuk po them shtrënguese se nuk kemi shkuar në nivelet 4 dhe 5%, mund të shkojmë edhe aty, politika fiskale duhet të vazhdojë uljen e nivelit të borxhit, me një harmonizim dhe balancë sa më të mirë për të kompensuar goditjet e çmimeve te shtresat vulnerabël, në nevojë. Shtresat e mesme dhe të larta mund të goditen, por kanë më shumë dhjam. Kombinimi I këtyre politikave, është e vetmja kurë. Inflacioni është I rrezikshëm.

 

Advertisement

Kjo do të përkthehej në vështirësi për të paguar kreditë për huamarrësit, për shkak të normave më të larta të interesit që bankat e nivelit të dytë do të aplikonin për ta. Për këtë situatë, Banka e Shqipërisë jep si një zgjidhje të mundshme ristrukturimin e kredive, pra bankat bëjnë lehtësime financiare për huamarrësit.

 

Sa i takon amnistisë fiskale, Gent Sejko përsëriti se duhet bërë kujdes me zbatimin e nismave të tilla, sepse veç formalizimit të ekonomisë, ka rrezik për pastrimin e parave dhe mund të krijojë idenë se do të ketë amnisti të vazhdueshme.

 

Advertisement
Share.

Comments are closed.

Copyright © 2022 Struga.info | Privacy policy